Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Однією з найбільших святинь українського народу, беззаперечно, можна вважати національний Гімн. «Ще не вмерла України ні слава, ні воля..», – ці слова та музика торкаються найпотаємніших струн душі кожного українця.
У рамках відзначення 200-річчя від дня народження громадського діяча, композитора, диригента, автора музики Гімну України Михайла Вербицького 24 березня 2015 року в Актовій залі Університету відбулась Урочиста академія, яку розпочали спільним виконанням Гімну України. 
«Вербицький для нас є не тільки музикантом, а також і символом нашого національного відродження в Галичині», – словами Станіслава Людкевича звернувся до учасників заходу професор, заслужений діяч мистецтв України Олександр Козаренко. Олександр Володимирович розповів, як простий священик із маленького прикордонного селища Млини (Підкарпатське воєводство, Польща) у період свого духовного самозростання написав величну музику до тексту Павла Чубинського. «У дні, коли виповнюється 150 років від першого виконання Гімну України, ці слова, ця музика, осмислені й обрамлені тривогами та звитягами нашого народу, наповнюються життєдайним змістом, щоб звучати вічно й прославляти Україну. Вважаю, що для Михайла Вербицького музичний текст Гімну став особистим мистецьким символом, адже, як писав Станіслав Людкевич, національні гімни творяться в щасливі моменти життя композиторів», – додав професор.
Олександр Козаренко зауважив, що «під час творення музики до тексту «Ще не вмерла Україна» Михайло Вербицький піднявся на дуже важливий у своїй долі творчий щабель, що відобразилось і в традиційній літургії отця Михайла. Сьогодні немає жодної української церкви від Сяну до Дону, де б не звучали церковні піснеспіви, музику до яких написав Михайло Вербицький. Він був геніальним композитором, який відновив стародавню традицію церковного співу українського народу. Вербицькому було суджено і йому вдалося здійснити чистий народний ідеал пісні на похвалу Божу».
Надзвичайно глибоким і проникливим виконанням частин церковної літургії в обробці Михайла Вербицького вразив публіку Галицький академічний камерний хор під керівництвом диригента Василя Яценяка.
«Попри те, що багато музикознавців сходяться на думці, що формувався Михайло Вербицький як композитор під впливом віденських класиків Йозефа Гайдна, Амадея Моцарта, Людвіга Бетховена, однак саме духовні концерти Дмитра Бортнянського, його високопрофесійне багатоголосся найбільше вплинули на світогляд Вербицького», – резюмував Олександр Козаренко.
Завершальним акордом заходу стало гармонійне звучання хорового концерту Михайла Вербицького «Ангел Вопіяше» у виконанні Галицького академічного камерного хору.

Уляна Барановська
 Фото Олега Вівчарика