Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Кристали юних дослідників

У День Науки в Україні, 16 травня, на базі кафедри неорганічної хімії Львівського університету відбувся другий, очний, етап VI Міжнародного конкурсу школярів «Кристали: отримання, структура, властивості». Юні науковці змагались у двох вікових категоріях: 7-11 класи (як зазвичай) та 1-6 класи (вперше). Розпочався захід екскурсією в Мінералогічний музей імені академіка Є. К. Лазаренка. А згодом стартувала сесія стендових доповідей, на якій автори найкращих тез наукових спостережень серед старшокласників представляли свої роботи до уваги журі. Після підведення підсумків відбулась церемонія нагородження.
Учасників та їхніх наставників привітали проректор з наукової роботи Львівського університету, доктор хімічних наук, професор, член-кореспондент НАН України Роман Гладишевський та директор Львівської обласної Малої академії наук учнівської молоді Іванна Бородчук.
Роман Євгенович розповів про історію конкурсу, який уже став доброю традицією, відзначив поступове зростання кількості учасників, розширення географії конкурсу, а також значну кількість переможців, котрі стали студентами хімічного факультету.
Цьогорічний конкурс відбувався в три етапи. Перший, заочний, – з 1 лютого до 30 квітня. Перед молодшими учасниками стояло завдання виростити кристали амоній дигідрогенфосфату з однакового набору реактивів. Всього в конкурсі взяли участь 104 особи, 68 з них вдалося успішно виконати завдання. Журі ретельно оцінило всі вирощені учнями кристали, і визначило по двоє переможців у трьох номінаціях: «Найякісніший кристал», «Найбільший кристал», «Найоригінальніший кристал». Перемогу у номінації «Найякісніший кристал» здобули Данило Гірняк, учень 5 класу Зимноводівської СЗШ №2 Пустомитівського району, та Андрій Мороз, учень 4 класу Гумниської СЗШ Буського району, у номінації «Найбільший кристал» – Арсен Петренко, учень 4 класу Зимноводівської СЗШ №2 Пустомитівського району, та Марко Петрусь, учень 1 класу СЗШ №62 м. Львова, а в номінації «Найоригінальніший кристал» – Віталій Держило, учень 4 класу Зимноводівської СЗШ №2 Пустомитівського району, та Вероніка Листопад, учениця 4 класу Маріупольської гімназії №2 Донецької області. Варто відзначити Зимноводівську СЗШ №2, яку представляли 30 учасників; про високу якість учнівських досліджень свідчать перемоги в усіх номінаціях. Що важливіше, географія конкурсу продовжує розширюватися – крім всієї України, від Львівської до Донецької областей, та ближнього зарубіжжя до участі долучились навіть у Португалії та Великій Британії.
У першому етапі конкурсу серед старшокласників взяли участь 45 школярів. Автори дванадцяти найкращих робіт представляли свої роботи на стендовій сесії. Серед них було нелегко виділити найкращі, та все ж, нагороди знайшли своїх героїв.
Таким чином, абсолютно всі конкурсанти отримали дипломи учасника так як і переможці в молодшій віковій групі. Не залишились без відзнак і педагоги, які з року в рік невтомно готують юних науковців. У заключних словах відзначили важливу роль як вчителів, журі, організаторів, так і батьків.
Відзначення переможців у старшій віковій групі – підсумковий етап конкурсу – відбувалось у рамках заключного засідання Виїзної сесії Наукової ради НАН України з проблеми «Неорганічна хімія».
Першим до присутніх звернувся професор Володимир Мельник. Ректор привітав гостей, відзначив роботу Малої академії наук, зростання юної наукової зміни і наголосив, що двері Львівського університету завжди відчинені для талановитої молоді.
Голова Західного наукового центру Національної академії наук України, академік НАН України Зіновій На­зар­чук наголосив на синергії, що сприяє зростанню молодих науковців, коли вони спостерігають за роботою старших.
Проректор з наукової роботи Роман Гладишевський коротко розповів гостям про конкурс «Кристали», його історію та здобутки. Опісля присутні змогли оцінити три найкращі роботи конкурсу. Цікаво відзначити, що коли попередні 5 конкурсів вигравали хлопці, то цьогоріч весь п’єдестал підкорився дівчатам.
Учениця 9 класу СЗШ №4 м. Золочева Ірина Мартиняк розповіла про «хімічний барометр»: залежно від погодних умов ріст кристалів у колоїдній системі цього приладу відбувається по-різному. Такому апарату вже близько двох століть, однак якісного пояснення його роботи досі немає. Учасниця спробувала на основі своїх ґрунтовних експериментів пояснити його роботу.
Учениця 9 класу Зимноводівської СЗШ №1 Пустомитівського району Юліана Партика, автор доповіді «Жео­да – природне диво», розповідала про жеоди – магматичні порожнини, всередині яких проростають кристали. Їх можна також виростити в домашніх умовах, що і було виконано.
Доповідь учениці 9 класу СЗШ №2 м. Буська Світлани Тимецької «Лікувальні кристали з води Сакського озера» охопила косметологічне та лікувальне використання кристалів, отриманих із ропи, а також була запропонована власна методика вирощування таких кристалів.
Переможцем конкурсу стала Ірина Мартиняк, а дипломи другого ступеня отримали Юліана Партика та Світлана Тимецька. Третє місце посіли Сергій Голиборода, учень 10 класу Івано-Франкової СЗШ ім. І. Франка Яворівського району, Марія Івченко, учениця 7 класу ССЗШ №15 м. Києва та Тетяна Костик, учениця 11 класу Зимноводівської СЗШ №1 Пустомитівського району. На додачу до почесних грамот усі призери отримали кубки, молодші школярі – цікаві книги, а старшокласники – грошову премію імені професора Євгена Івановича Гладишевського.
Конкурс уже став доброю традицією, а тому всі – учасники, журі та оргкомітет – із нетерпінням очікують наступного року, щоб знову зануритись у чарівний світ кристалів.

Богдан Ардан, аспірант кафедри неорганічної хімії