Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Польський досвід Євроінтеграції

На юридичному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка 13 травня 2015 року відбулася зустріч із колишнім прем’єр-міністром Республіки Польща, експертом проекту «Ukraine Reforms» Яном Кшиштофом Бєлєцкі на тему: «Польський досвід Євроінтеграції. Що в ньому для України?».
Лекція відбулася в межах проекту Центру європейських студій ім. В. Мартенса «Ukraine Reforms», метою якого є поширення інформації про необхідні для України реформи, шляхом візитів до нашої держави досвідчених експертів, провідних європейських політиків, які можуть поділитися з українцями досвідом реформ у країнах ЄС і надати необхідні рекомендації.
Під час зустрічі зі студентами юридичного факультету Ян Кшиштоф Бєлєцкі розповів про підписання Польщею угоди з Європейським Союзом, а також про тривалу й скрупульозну роботу юристів над євроінтеграційними процесами в державі та про наслідки, які очікували польських громадян після відкриття кордонів.
Політик зазначив, що в перші роки після підписання угоди економіка та життя громадян Польщі були важкими, проте через деякий час очікування виправдали себе. «Функціонування ринкової економіки є неможливим без хороших інституцій», – наголосив Ян Кшиштоф Бєлєцкі, зосередивши увагу на тому, що Угода про асоціацію є передусім процесом необхідних внутрішніх реформ, реалізація яких може дати історичну можливість Україні нарешті стати повноцінним гравцем на міжнародній арені.
Колишній прем’єр-міністр Польщі наголосив, що за 50 років історії євроінтеграційних процесів жодна країна так дорого не заплатила за свій цивілізаційний вибір, як Україна.

Сабіна Обухова
Фото Ольги Кудерявець