Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

І Всеукраїнські студентські змагання з конституційного правосуддя

Юридичний факультет нашого Університету спільно з Центром конституційних іні­ціатив за підтримки Конституційного Суду України та Міжнародного фонду «Відродження» уже вдруге проводять Всеукраїнські студентські змагання із конституційного правосуддя.
Львівський національний університет імені Івана Франка має певні передумови та право на проведення щорічних Всеукраїнських студентських змагань із конституційного правосуддя, адже «на юридичному факультеті Університету є дуже добра традиція як для освітнього процесу, так і для наукових досліджень, що сягає австро-угорських часів, – це з політичного права, радянських часів – з державного права, а періоду Незалежності – з конституційного права», – відкрив урочисту частину ІІ Всеукраїнських студентських змагань співголова оргкомітету заходу, декан юридичного факультету, професор Андрій Бойко.
Зробивши екскурс в історію становлення школи конституційного права Львівського університету, Андрій Михайлович зак­цен­ту­вав увагу на постаті відомого конституціоналіста Станіслава Стажинського, який наприкінці ХІХ століття працював в Університеті професором, деканом, а згодом і ректором. «Традиції вивчення конституційного права у Львівському університеті, безумовно, сягають ще тих часів», – резюмував Андрій Бойко.
Декан юридичного факультету висловив подяку кафедрі конституційного права, яка минулого року ініціювала проведення Всеукраїнських студентських змагань, та колегам із Конституційного Суду України, які підтримали ідею й охоче погодилися взяти участь у цьому заході.
За словами професора Андрія Бойка, Всеукраїнські студентські змагання з конституційного правосуддя спрямовані не тільки на те, аби посилити в студентів інтерес до вивчення конституційного права, до дослідження практики Конституційного Суду України, а й на закріплення в молодих правників глибокого розуміння основних інститутів конституційного права, особливої ролі Конституційного Суду в правовій системі України, і, безумовно, сформувати прагнення до тих правових цінностей, які є важливими для демократичного суспільства.
Україна сьогодні потребує конституціоналістів нової генерації, адже «іншого майбутнього, ніж прийдешнє конституційної держави в лоні європейських народів, у нас просто немає. А конституційна сучасна держава, очевидно, не мислима без такого важливого інституту, як конституційна юрисдикція», – зазначив співголова оргкомітету, суддя Конституційного Cуду України Петро Стецюк, висловивши свою підтримку ініціативі проведення масштабного заходу для молодих правників.
Завідувач кафедри конституційного права ЛНУ ім. Івана Франка, професор Павло Гураль озвучив звернення голови Конституційного Трибуналу Польщі, професора Анджея Жеплінського та голови Конституційного Суду Литви, професора Дайнюса Жалімаса з нагоди проведення Всеукраїнських студентських змагань.
«У сучасній демократичній правовій державі особливу роль відіграє конституційне правосуддя. Від щирого серця бажаю українцям та Україні, щоб правники-конституціоналісти зуміли запропонувати оптимальне вирішення важливих для українського суспільства проблем. Україна має достатньо талановитих і чесних людей, щоб пройти це випробування, яке постає перед кожним сильним народом», – переконаний Анджей Жеплінський.
Звертаючись у листі до учасників змагань із конституційного правосуддя, Дайнюс Жалімас написав: «Ви, молоді правники, є майбутнім України. Вона потребує ініціативних, творчих й оптимістичних людей, які вільні від спадщини минулого. Професія юриста – не з легких, але це корисне й натхненне заняття. Я бажаю вам стати професіоналами, які віддано та вмотивовано якнайкраще виконуватимуть свою роботу, берегтимуть Конституцію та її дух, цінуватимуть Справедливість і Правду».
За підсумками відбіркового етапу змагань, у яких взяли участь команди провідних правових шкіл України, за перемогу в дебатах змагалися 8 команд.
Виступи студентів оцінювало журі, до складу якого ввійшли судді Конституційного Суду України: Віктор Шишкін, Станіслав Шевчук, Ігор Сліденко, Сергій Сас, Микола Мельник, Петро Стецюк, Анатолій Селіванов.
Після півфінальних поєдинків у фінальних дебатах зійшлися команди «Перший Уряд» Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» та «Dominus Litis» Львівського національного університету імені Івана Франка. За результатами таємного голосування з рахунком 3:4 перемогу здобула команда «Перший Уряд».
Підвівши підсумки змагань, голова журі – суддя Конституційного Суду України Віктор Шишкін відзначив високий рівень підготовки та представлення команд і привітав переможців.
Учасникам ІІ Всеукраїнських студентських змагань із конституційного правосуддя вручили почесні грамоти, а команди-фіналісти вибороли право стажуватися в Конституційному Суді України. На запрошення Анджея Жеплінського переможці дебатів – команда НУ «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» «Перший Уряд» також відвідає Конституційний Трибунал Польщі, де ознайомиться з роботою польських конституціоналістів.
Від імені Міжнародного фонду «Відродження» Оксана Дощаківська, регіональний представник фонду у Львові, відзначила цінними подарунками такі команди: «КUL» Київського університету права НАН України – за харизматичність, «Atlantic» НУ «Одеська юридична академія» – за логічність аргументації і командну працю та «Могилянці» НУ «Києво-Могилянська академія» – за ораторське мистецтво. Індивідуальну нагороду – сертифікат на участь у програмі з прав людини Міжнародного фонду «Відродження» одержала Марта Сподарик, учасниця команди «Dominus Litis», студентка юридичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка.

Тетяна Шемберко
Фото Олега Вівчарика