Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Крим і міжнародне право

Королівський адвокат, професор права Університетського коледжу Лондона Філіп Сендс прочитав в Університеті лекцію на тему «Крим і міжнародне право».
Окресливши основні віхи історії, які вплинули на розвиток і становлення міжнародного права, професор Університетського коледжу Лондона розглянув найбільш реальні шляхи виходу України зі стану війни і можливість обстояти своє право в міжнародних судах. Під час лекції Філіпа Сендса йшлося про те, як і за яких обставин Велика Британія здобула суверенітет та аргументи, які вона навела міжнародній спільноті. За словами юриста, Україна теж має всі шанси довести своє право на цілісність країни, і суд повинен розглянути всі позови.
«Використовуючи в суді аргумент щодо захисту прав людини, Україна може без проблем довести це з огляду на беззаперечний факт жорстокості з боку Росії щодо українського народу, як-от при захисті «російськомовних», – каже професор. – Крім того, можна використати на свій захист акт експропріації власності українців з боку Російської Федерації. У цій ситуації не тільки фіксується примусове позбавлення майна і мародерство, а й порушення міжнародного права загалом», – переконаний Філіп Сендс.
«Отже, можливості відстояти своє право Україна має, але для цього потрібен час і висновки суду, який разом із Урядом повинен поставитися до цього надзвичайно серйозно. Якщо зробити неправильний крок – все тільки ускладнить ситуацію», – запевнив професор.

Ірина Кузьма
Фото Олега Вівчарика