Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

До питання про Основний Закон України

У Дзеркальній залі Університету 16 травня 2015 року відбулося засідання круглого столу на тему: «Теоретичні та практичні проблеми конституційного правосуддя в Україні» за участю Голови Конституційного Суду Литви Дайнюса Жалімаса, суддів Конституційного Суду України: Петра Стецюка, Миколи Мельника, Сергія Саса, Ігоря Сліденка, Станіслава Шевчука, Віктора Шишкіна, постійного представника Верховної Ради України в Конституційному Суді України, академіка АПрНУ Анатолія Селіванова, а також провідних науковців у галузі юриспруденції та права: Андрія Бойка, Петра Рабіновича, Владислава Федоренка, Павла Гураля, Любомира Бориславського й інших.
«Тема, винесена на розгляд учасників круглого столу, на сьогодні є більш, ніж актуальна, адже зараз в Україні працює Конституційна комісія і, очевидно, питання конституційної юрисдикції буде предметом обговорення і, можливо, навіть спеціально оформленими пропозиціями щодо внесення змін до Конституції України», – відкрив засідання декан юридичного факультету, професор Андрій Бойко. Андрій Михайлович зазначив, що тематика круглого столу зібрала фахове середовище правників-конституціоналістів найвищого рівня та молодих юристів. За словами декана юридичного факультету, «коло проблемних питань, винесених на обговорення, – досить широке, починаючи від кількості суддів Конституційного Суду України (КСУ), окремих повноважень КСУ, тлумачення Основного Закону України, а також запровадження конституційної скарги тощо».
З вітальним словом звернувся до учасників засідання Ректор Університету, професор Володимир Мельник. Володимир Петрович зауважив, що «зустріч відбувається в камерній атмосфері і її диригентом є ідея необхідності дискусій щодо теоретичних і практичних проблем конституційного правосуддя в Україні, зокрема його філософії та ідеології. «Очевидно, університетське середовище є найбільш адаптивним до цього. І Львівський університет у майбутньому може стати тим майданчиком для дискусій, де обговорюватимуться найбільш гострі й актуальні проблеми в галузі конституційної юстиції», – вважає Ректор.
Співголова оргкомітету круглого столу, суддя Конституційного Суду України, професор Петро Стецюк наголосив, що не випадково засідання круглого столу з конституційного правосуддя відбувається саме у Львівському університеті, славному своїми правовими традиціями. «Біля витоків національної доктрини конституційного контролю лежали праці відомого професора Львівського університету Станіслава Дністрянського, який у своєму конституційному проекті (проект Конституції ЗУНР) ще в 1920 році передбачив спеціальний орган конституційного контролю, яким зараз є Конституційний Суд України», – розповів Петро Богданович.
З доповіддю на тему: «Забезпечення дієвості Конституції: роль Конституційного Суду» виступив Голова Конституційного Суду Литовської Республіки Дайнюс Жалімас. Литовський конституціоналіст наголосив, що одним із пріоритетних завдань Конституційного Суду є демонстрування потенціалу Конституції, забезпечення її динамічної інтерпретації. «Вона має бути достатньо гнучкою, щоби відповідати сучасним викликам, жити відповідно до еволюції держави, створюючи можливість для зміни й водночас зберігаючи стабільність основних конституційних принципів», – переконаний високопосадовець.
За словами Дайнюса Жалімаса, з досвіду Литви для України найголовніше – це закріпленість у Конституції геополітичного курсу держави, яка обрала шлях євроінтеграції і має намір дотримуватися європейських і трансатлантичних цінностей.
«Ви теж досягнете того стану, коли Конституційний суд буде сильним і проєвропейськи орієнтованим, адже його функції полягають у тому, аби забезпечити верховенство Конституції. Для нас це не просто Основний Закон, а найвищий. Його цінність не може вимірюватися тими самими критеріями, що й інші закони, адже Конституція базується на досвіді минулого, впливає на реальність і творить наше прийдешнє», – переконаний Голова Конституційного суду Литви.
У ході засідання круглого столу учасники обмінялися науково-практичною інформацією з актуальних питань конституційного правосуддя, зокрема ролі й повноважень Конституційного Суду в контексті пострадянського минулого та європейського майбутнього, поділилися міжнародним досвідом досягнення практичних результатів у сфері забезпечення верховенства Конституції, обговорили широке коло інших питань, які стосуються проведення реформ у правовій системі України, а також шляхів гармонізації законодавства відповідно до стандартів ЄС.

Тетяна Шемберко
Фото Олега Вівчарика