Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Візит Голови Конституційного Суду Литви

Під час свого першого візиту до Львова та Львівського національного університету імені Івана Франка Голова Конституційного Суду Литовської Республіки Дайнюс Жалімас зустрівся з Ректором, професором Володимиром Мельником.
Дайнюс Жалімас подякував адміністрації Університету в особі Ректора та деканові юридичного факультету за запрошення, зауваживши, що розцінює це як «вираження близьких відносин між нашими країнами».
«Зв’язки, які пов’язують Україну й Литву в політичній, економічній і соціальній сферах є дуже сильними. Я також хотів би підкреслити довгострокову дружню співпрацю між конституційними судами України та Литви. Я щиро вірю у великий потенціал глибшої й тіснішої українсько-литовської співпраці в правовій сфері. Ми – партнери, віддані спільним основоположним конституційним цінностям і принципам», – наголосив голова Конституційного Суду Литви.
Ректор Університету подякував литовському народу за солідарність і підтримку українців та запевнив, що Львівський університет є надійним партнером для освітніх, наукових та інших галузевих інституцій Литви.
«Ми відчуваємо дуже велику спільність з вами. Те, що відбувається в Україні, значно змінило людей і у Вашій державі, і в Литві», – зауважив Дайнюс Жалімас, додавши: «Ваша боротьба – це боротьба за нас». «Це передусім боротьба цінностей та ідеологій, обстоювання права на свій цивілізаційний вибір», – підтримав думку свого литовського колеги професор Андрій Бойко.
Під час зустрічі також йшлося про досвід Литви в реалізації реформ, необхідних для того, аби й надалі рухатися шляхом політичної та економічної євроінтеграції, що є неможливим без проведення конституційних реформ, які утверджують принципи верховенства права.

Тетяна Шемберко
Фото Олега Вівчарика