Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Універсальний інтелект нації

«Ми знаємо Івана Франка як титана праці, інтелектуала, унікального письменника, розбудовника української нації і великого європейця», – розпочав урочисту академію з нагоди вшанування пам’яті Івана Франка, виголошуючи доповідь «Ідеї й ідеали Івана Франка», докторант кафедри української літератури імені Михайла Возняка Олег Баган.
«Іван Франко був людиною, життя якого умовно поділилось на три етапи, що свідчить про багатогранність його особистості. Перший етап у житті Івана Яковича – це соціалістичні погляди, другий – прихильність до позитивістської науки, яка стала культовою для науковця і третій етап – націонал-романтичний. Це ті періоди життя Франка, упродовж яких він сам себе заперечує, утім водночас – це своєрідна світоглядна еволюція його поглядів», – зазначив Олег Баган.
«Іван Франко – це людина знання. Він жив в епоху виникнення нових теорій, кожну з яких випробував особисто – починаючи від матеріалістичної науки до філософії», – наголосив науковець.  «Конструктивна критика, моральна принциповість, викриття профанаторства, стояти на позиції правди, даючи об’єктивні оцінки, боротьба із малоросійством і впевнено рухатися шляхом національного протистояння», – такі засадничі принципи життєтворчості Івана Франка виокремив Олег Романович.
Продовжили урочисту академію Народний камерний оркестр під керівництвом заслуженого працівника культури України Романи Бурко, актори навчально-професійного театру «Просценіум» та студенти Університету, які представили глядачам літературно-музичну композицію «Тобі офіруючи душу й тіло…». Звуки скрипки та контрабасу Народного камерного оркестру гармонійно перепліталися із декламуванням поезії Івана Франка. Молоді актори представили слухачам вірші «Не покидай мене, пекучий болю», «Бувають хвилі серце мліє», «Дві дороги» та ін., цитували авторську передмову Івана Франка «Дещо про себе самого». А проникливе прочитання «Каменярів» прозвучало як ніколи символічно, не залишивши байдужим нікого.
Уже кілька років поспіль в Університеті проходить Всеукраїнський конкурс творчих робіт учнів 10–11 класів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів «Іван Франко: дух, наука, думка, воля». «Цей конкурс цікавий тим, що молода людина не тільки захоплюється Франком, але і разом із ним прагне створити новий прогресивний простір для об’єктивного і творчого осягнення світу», – зазначив Ректор Університету Володимир Мельник і нагородив переможців.
Упродовж дня академічна спільнота Університету взяла участь у пам’ятній панахиді та урочистому покладанні квітів до могили Івана Франка на Личаківському цвинтарі за участі отця Сергія Олійнічука церкви святої Софії та хору церкви Святого Архистратига Михаїла «Благовіст» під почесною вартою ліцею Героїв Крут.
«99 років минуло відтоді, коли Галичина і вся Україна провела в останній путь Івана Франка, – звернувся до присутніх заступник голови Львівської облдержадміністрації з гуманітарних питань Юрій Підлісний. – Сьогодні спостерігаємо яскравий приклад того, як потрібно любити Україну – не тільки голосним словом, а й тяжкою й інтелектуальною працею, виховувати молоде покоління у любові до неї, бо лише так зможе жити Україна. Іван Франко був цього свідомий. Пишучи свої праці й вступаючи в дискусії на різну тематику, він знав, що посіє те, що зійде добрим врожаєм. І все, що ми маємо за 24 роки незалежності – великою мірою завдячуємо саме йому», – переконаний Юрій Підлісний.
«Сьогодні вшановуємо пам’ять Івана Франка, одного із титанів українського національного відродження, який у глуху ніч бездержавності явив світові потужний чин українства, уярмленого чужими імперіями, але незламного, – зазначив голова національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський. – Нині ми в боргу перед Іваном Франком, адже не все зроблено належним чином, аби його слово звучало разом зі словами Тараса Шевченка та Лесі Українки на Майдані, мобілізувало й кликало у неспокійні дні й сьогодні. Нам потрібно докласти зусиль, аби врешті видати стотомник творів Івана Франка, який досі не надрукований. Усі маємо долучитися до цієї благородної справи», – зазначив Михайло Сидоржевський.
«Перебуваючи на цьому святому для кожного українця місці, перед могилою і водночас духовним обличчям нашого великого Каменяра, нам і радісно, і сумно, – звернувся до присутніх зі словом про Франка завідувач кафедри літератури Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка Петро Іванишин. – Радісно, адже зібрались тут разом цілим колективом, святковою громадою для гідного вшанування нашого Генія, і сумно, адже це вшанування змушене відбуватися через здолання різного ідейного чортополоху, якого так багато в сучасній Україні».
«У сучасних реаліях хотілося би почути слово про духовну могутність Каменяра. Його слід розуміти таким, яким він був, поглиблюючи сутнісні риси його неординарної, могутньої і потужної творчої особистості, адже він – автор, письменник, який уособлював шлях до істини, універсальний інтелект нації та ціла академія наук в одній особі», – зауважив науковець.
Проникливим декламуванням поезії Івана Франка урочистості до вшанування його пам’яті на Личаківському цвинтарі продовжили залужений артист України Юрій Брилинський, народний артист України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Богдан Козак та народний артист України Святослав Максимчук.
Також присутні мали змогу почути пісні на тексти Івана Франка у майстерному виконанні хору кафедри музичного мистецтва факультету культури і мистецтв Університету під керівництвом старшого викладача кафедри Марії Камінської.
Ми глибоко переконані, що Світла пам’ять видатного Каменяра завжди житиме у серцях українців, які титанічною працею розіб’ють скалу розбрату та, безперечно, здобудуть перемогу у всіх своїх починаннях.

Ірина Кузьма
Фото Олега Вівчарика