Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Книжкові дарунки

Посольство Латвійської Республіки в Україні в рамках програми головування Латвії в Раді ЄС упродовж 19–22 травня 2015 року організувало низку заходів, які ставили за мету ближче познайомити українців із культурою Латвії, а також поділитись досвідом прибалтійської країни у сфері реформування місцевого самоврядування, імплементації договору про Асоціацію та вступу до ЄС. Так, доцент Ризької юридичної вищої школи Інесе Друвіете 20 травня прочитала лекцію «Досвід Латвії при підготовці до вступу в ЄС: уроки для України» для студентів і викладачів юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка. Також у Львівському будинку органної та камерної музики відбувся концерт відомої латвійської клавесиністки Айни Калнціеми «Клавесин протягом століть». У програмі музичного вечора прозвучали твори видатних композиторів, серед яких: сонати Доменіко Скарлатті, «Ноктюрн надії та болю» Юріса Карлсонса, «Соната До мажор» Дмитра Бортнянського, твори французького композитора та клавесиніста Жозефа Ніколя Панкраса Руайє.
Національна бібліотека Латвії з метою сприяння позитивному іміджу Латвії в Україні та поширення знань про Латвію і її культуру підготувала книжковий подарунок для найдавнішої бібліотеки України. До книжкової добірки увійшли наукові праці з давньої та новітньої історії Латвії, культурологічні та політологічні дослідження, публікації доробку видатних митців минулого та сучасності. 21 травня в Науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася зустріч Надзвичайного та Повноважного Посла Латвії в Україні д-ра Арґіти Даудзе із бібліотекарями й урочисте передання презентованих книг до фонду університетської книгозбірні.
Під час заходу також відбулися читання поезії латвійських поетів, драматургів і перекладачів Райніса та Аспазії латвійською та української мовами у виконанні поета і перекладача Ю. Садловського, а також студентів третього курсу факультету міжнародних відносин, серед яких: К. Миколаєнко, П. Шворук, А. Кисельов, В. Дидяк, О. Міхель, М. Корнілова. Декламування віршів доповнив музичний дарунок від творчого колективу факультету культури і мистецтв «LvivLadies». Також присутні могли ознайомитись із книжковою експозицією, присвяченою латвійській історії та культурі з фондів університетської бібліотеки.
Д-р Арґіта Даудзе виявила бажання зустрітися з бібліотекарями та читачами найдавнішої книгозбірні України, адже в державі з європейськими цінностями саме бібліотека найчастіше є простором для спілкування й творення інтелектуального дискурсу нації. Не випадково саміт Східного партнерства відбувався саме в Національній бібліотеці Латвії, яка є символом не тільки латвійського легендарного епосу, але й уособленням успішного розвитку країни.
У своєму виступі Посол наголосила на важливості та незмінності стратегічної співпраці України та Латвії як історичних партнерів у складних контекстах боротьби за власну незалежність і збереження ідентичності. Аналізуючи політичні й економічні проекти Латвії в рамках Східного партнерства та головування у Раді Європи, А. Даудзе особливо підкреслила важливість інформаційної складової як основи творення моделей єдиного економічно та політично виправданого мирного й толерантного європейського простору. Саме це й визначало рішення та стратегію створення у Ризі символічної надсучасної споруди Національної бібліотеки, обриси якої стали символом держави та ілюструють презентаційні та інформаційні видання всіх заходів, приурочених до 25-річчя незалежності Латвії. Посол запросила присутніх оглянути фотовиставку латвійських митців, присвячену тернистому шляху їхнього народу до свободи.
Директор Наукової бібліотеки Василь Кметь висловив подяку Послу за особисту підтримку, та в її особі – латвійським колегам за реалізацію спільних ініціатив. Адже міжнародна бібліотечно-інформаційна співдія є одним із визначальних важелів відновлення національної пам’яті та формування національних пріоритетів на майбутнє. Важливою є й тяглість досвіду такої взаємної підтримки. Презентуючи у відкритому доступі електронний каталог-репозитарій періодики «Acta Diurna», Василь Кметь звернув увагу присутніх на газетні публікації політичних оглядачів періоду Української національної революції 1917-1921 рр., у яких наголошувалося на відвертій підтримці українців з боку прибалтійських політиків, всупереч декларованим симпатіям та антипатіям Антанти.
Співпраця Наукової бібліотеки із латвійськими колегами триває вже багато років. Так, у 2008 році було підписано угоду про співдію з Академічною бібліотекою Латвійського університету. А вже у вересні 2012 року в Науковій бібліотеці відбулося відкриття виставки унікальної пам’ятки латвійської культури та історії – «Колекції малюнків та описів Ліфляндії Йоганна Кристофа Бротце (1742-1823) Академічної бібліотеки Латвійського університету».
12 жовтня 2012 року Наукова бібліотека вітала офіційну делегацію з Латвії. Найдавнішу бібліотеку України відвідали: екс-президент Латвії Ґунтіс Ульманіс, Надзвичайний та Повноважний Посол Латвії в Україні д-р Арґіта Даудзе, депутат Сейму, академік Латвійської академії наук, професор Латвійського університету Яніна Курсіте-Пакуле.
24 жовтня цього ж року в головному читальному залі Наукової бібліотеки відбулося засідання Міждисциплінарного семінару «Modus Legendi» – «Проблеми застосування авторського права в сучасних електронних бібліотеках» за участю заступника директора з питань оцифрування бібліотечних фондів Академічної бібліотеки Латвійського університету Валдіса Мазуліса.
Результатом співпраці з латвійськими колегами в галузі інформаційних технологій стало стажування працівників Наукової бібліотеки Університету в Ризі та Саулкрасти в межах участі у Міжнародному семінарі «П’ята школа сканування: створення, збереження і використання електронних інформаційних ресурсів у бібліотеках» у травні 2013 р. Тоді ж у рамках співпраці між провідними бібліотеками України та Латвії університетська бібліотека отримала велику добірку книг і періодичних видань. Ініціатором поповнення фонду стала директор Академічної бібліотеки Латвійського університету Вента Коцере.
Досвід роботи національної інформаційної агенції Латвії «LETA» та корпорації «Datakom» у створенні національного електронного архіву періодичних видань Латвії став важливим стимулом та основою формування проекту комплексного каталогу української періодики «Acta Diurna», яку впроваджує Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка з українськими партнерами.
Проректор Університету з науково-педагогічної роботи та міжнародної спів­пра­ці Марія Зубрицька висловила подяку Арґіті Даудзе та латвійським колегам за підтримку і співпрацю у сфері науки та культури, а також наголосила на важливості такого інтелектуального діалогу. За словами Марії Зубрицької, бібліотека – це не тільки місце історичної памяті, а й місце, де зустрічаються минуле, теперішнє, яке відчиняє двері в майбутнє. «Нація, яка читає, обирає правильну стратегію; держава, яка читає і засвоює уроки та досвід інших країн, є відповідальною, завжди ухвалює правильні рішення. А державні мужі мають усвідомити історичну відповідальність в теперішній випробовувальний період для українського суспільства, прочитати й ознайомитися з досвідом маленьких балтійських країн, які вчать нашу велику за чисельністю й територією країну бути сміливою, наполегливою, рішучою і прямувати вперед», – переконана проректор.

Вікторія Кметь