Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

BookWords

Упродовж кількох років у рамках «Форуму видавців» у Львові успішно діє Фестиваль дитячого читання «Книгоманія», одна із найцікавіших акцій якого – Всеукраїнський конкурс дитячого читання «Найкращий читач України». Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка – серед  активних співорганізаторів цього дитячого свята:  крім уже традиційних зустрічей із письменниками, різних майстер-класів, уже п’ятий рік поспіль однією з почесних нагород для переможців конкурсу є урочистий візит до найдавнішої в Україні книгозбірні та вручення читацьких сертифікатів Наукової бібліотеки.
Початок  цьогорічних зустрічей із юними книгоманами стартував  9 вересня 2015 року з урочистої церемонії нагородження переможців конкурсу «Найкращий читач України – 2015».  Зусиллями бібліотекарів-волонтерів головний читальний зал університетської книгозбірні  був перетворений на містичну школу «Буквордс», до якої приймали «першачків», випробовуючи, чи всі діти гідні почесного звання «книгомага». Був тут і злостивий шкільний сторож Філч, і поважний майстер чарівних паличок Олівандер, і статечний бородань – директор школи Чопикдор, і викладач основ бібліомагії та захисту від темних неуцтв Емілія Книгогриз, ельф Добі, а також багато інших учителів і містичних істот.
Юні книгомаги успішно пройшли церемонію сортування по гуртожитках-командах (Біблірин, Фейріпаф, Містіклов та Адвендор), гідно виконали всі завдання, подолали неуцтва та невігластва, довівши, що вони – завзяті, хоробрі, розумні та кмітливі, а головне – дружні й начитані діти.
Містично піднесену атмосферу дійства доповнювала виставка давніх друків (із фондів Бібліотеки), які в ігровій і серйозній формі представляли книги про алхімію, драконів, фантастичних звірів і потвор, відьмацтво та інші таємні мистецтва.
Варто нагадати, що в університетській книгозбірні відбулися також інші заходи для переможців конкурсу:  «Одна фраза – тисяча послідовників» – мозковий штурм за участю юних читачів та українських письменників: Дзвінки Матіяш, Оксани Радушинської, Наталки Малетич  (у четвер,  10 вересня), спрямований на консолідацію дітей і популяризацію читання; а також – уже традиційне урочисте відзначення юних книгоманів читацьким сертифікатом Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка (у п’ятницю,  11 вересня).

Роман Лаврентій.

Фото Олега Вівчарика