Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

VІ Бібліофорум у Науковій бібліотеці Університету

Форум видавців у Львові щороку пропонує видавцям, читачам і книголюбам далеко понад тисячу традиційних та новаторських книжково-культурних заходів. Цьогорічну  низку акцій Форуму – зокрема в стінах книгозбірні Франкового університету – розпочато з відкриття VІ Львівського бібліотечного форуму (8–12 вересня 2015 р.).
8 вересня 2015 року в Науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка урочисто розпочав роботу шостий поспіль Бібліофорум, який за клопотанням Української бібліотечної асоціації згуртував представників влади, книговидавців, науковців, спеціалістів бібліотечної справи та просто книгоманів під гаслом: «Бібліотек@ – стратегія розвитку». Модератори засідання: кандидат педагогічних наук, директор Інституту післядипломної освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, президент Української бібліотечної асоціації Ірина Шевченко, доктор історичних наук, координатор програми «Американські центри» Посольства США в Україні, віце-президент УБА Валентина Пашкова, кандидат історичних наук, доцент Національного технічного університету України «КПІ», виконавчий директор УБА Ярослава Сошинська – привітали численних учасників цьогорічного форуму, побажавши плідної праці та консенсусу в ході обговорень складних питань сьогодення. Директор Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка, кандидат історичних наук Василь Кметь у короткому вітанні також наголосив на важливості та вагомості щорічного Бібліофоруму, на якому спільними зусиллями вирішують складні та суперечливі проблеми, шукають відповіді на болючі виклики часу. Із вітальним словом виступили й гості –  колеги-бібліотекарі з Литви.
Центральною доповіддю на пленарному засіданні був виступ кандидата економічних наук, декана Києво-Могилянської Бізнес-школи Олександра Саврука на тему «Природа сучасної стратегії». З науковою скрупульозністю та в зрозумілій формі водночас було розкрито стратегію розвитку суспільства, алгоритм формування, утвердження та занепаду суспільних «правил гри», зокрема особливий акцент зроблено на вагомості праці спеціалістів інформаційно-гуманітарної сфери, які формують нову парадигму. У цьому світлі роль бібліотекарів набуває оновленого значення – у руслі створення та імплементації нових персональних смислів (концептів), які мають прийти на зміну нав’язаним ззовні планам-схемам. Модель: «від компенсації – до створення» – найбільш плідна перспектива розвитку українського суспільства, власне конструктивна візія майбутнього, яке нам саме нині належить сформувати.
Президент Української бібліотечної асоціації Ірина Шевченко у своєму виступі «Стратегія розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року» зупинилася на відчутних потребах якісних змін сучасних бібліотек, зокрема в напрямку обговорення цінності бібліотек у суспільстві, формування цілей та завдань трансформації бібліотек, вироблення спільної платформи для запровадження реформ у бібліотечній галузі України. Основою доповіді стало представлення та обговорення основних положень проектів документів, розроблених робочою групою, створеною при Міністерстві культури України (у складі якої працювали експерти від УБА) та опублікованих у вигляді окремого видання: ­Матеріали до стратегії розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року «Якісні зміни бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України» (К.: УБА, 2015).
Крім того, 11 вересня у стінах книгозбірні Франкового університету відбувся круглий стіл «Бібліотека – візія на майбутнє», де було розгорнуто роботу в двох сесіях: «Фінансування бібліотек. Стратегія уряду і стратегія місцевого самоврядування. Європейський досвід» та «Українські бібліотеки – шлях до сталого розвитку». Бібліотечні фахівці України та Польщі, експерти з соціальних питань та культури розповіли про свій досвід у реалізації конкретних проектів, висловили припущення щодо майбутнього бібліотечної сфери та побажання-проекти для продуктивного розвитку.
Цьогорічний VІ Бібліофорум упродовж 8–12 вересня плідно працював у багатьох бібліотеках та культурних інституціях міста Львова, однак приємно відзначити, що Наукова бібліотека ЛНУ ім. Івана Франка є незмінним учасником цього одного з найбільших в Україні бібліотечного форуму та конструктивним майданчиком для вирішення важливих професійних питань.

Роман Лаврентій