Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Екологічний календар

11 січня – День заповідників
З 1997 р. за ініціативою Центру охорони дикої природи та Всесвітнього фонду дикої природи у світі відзначають День заповідників.

18–25 січня – Великий зимовий облік птахів
Традиція обліку птахів народилася у 1990 р. у США, коли редактор орнітологічного журналу “Bird-Lore” Френк Чепмен запропонував новий спосіб проведення різдвяного полювання – з біноклем у руках замість зброї. За його закликом уперше 26 людей провели цілий день, спостерігаючи за пташками та вивчаючи їх. Сьогодні понад 50 тис. осіб обліковують їх.

29 січня – День мобілізації зусиль проти загрози ядерної війни
Святкують цей день із 1985 р., від часу прийняття Делійської декларації про принципи вільного від ядерної зброї та ненасильницького світу, у якій є заклик до припинення гонки ядерного озброєння, скорочення та поступової ліквідації ядерних арсеналів і усунення загрози ядерної війни.

2 лютого – День водно-болотних угідь
Цього дня у 1917 р. в місті Рамсар підписано Конвенцію про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином, як середовища існування водоплавних птахів (Рамсарська конвенція). Мета святкування – висвітлити важливість водно-болотних угідь для людей та потребу їх розумного використання.

11 лютого – День підгодовування лісових тварин
Зима – найважча пора для тварин, які мешкають у лісі, і саме людина може допомогти їм не вмерти від голоду. Цей день відзначають, щоб закликати людство дбати про тварин, які живуть у лісі.

19 лютого – Міжнародний день захисту морських ссавців
1986 року після 200-річного винищення китів Міжнародна китова комісія ввела заборону на китовий промисел та торгівлю китовим м’ясом. Цей день вважають днем захисту не лише китів, а й усіх морських ссавців та інших живих істот морів та океанів.

Вл. інф.

 

Категорія: №11, грудень 2010 р.