Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Уздовж шляху «via regia»

У Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка 24 вересня 2015 року відбулося відкриття Українсько-польсько-німецького наукового семінару вздовж шляху «via regia» «Прикордонні та транскордонні відносини між людьми, товарами, культурами, знаннями». Мета заходу – пошук шляхів розбудови громадянського суспільства та порозуміння між народами, а також поглиблення знань про історію, традиції та культуру Німеччини, Польщі та України.
Від імені ректорату Університету з вітальним словом до учасників семінару звернувся проректор із науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Мар’ян Лозинський: «Проведення такого заходу свідчить про серйозність намірів у плані співпраці між Україною, Польщею та Німеччиною як на рівні держав, так і університетів, адже в ньому беруть участь як викладачі, так і студенти».
Мар’ян Володимирович також відзначив, що питання, які обговорюватимуть на семінарі, – актуальні для країни, адже «ми спостерігаємо за тим, у якому тяжкому політичному, економічному та соціальному стані перебуває наша держава. Їй важко самій подолати труднощі, а відтак, для поліпшення ситуації потрібно залучати молодих людей. Саме вони сьогодні й беруть участь у семінарі, обміняються новими ідеями та міркуваннями», – переконаний проректор.
До вітальних слів долучився дипломат, ректор Львівського інституту менеджменту Мирон Янків: «Наша зустріч присвячена надзвичайно актуальній тематиці – подальшому розвитку механізмів транскордонної співпраці, а особливо сьогодні, у важкий для країни час. Україна має відповідну законодавчу базу, прийняті закони, утім, змушена шукати шляхи фінансового наповнення для реалізації положень законодавчої бази і різноманітних проектів. Налагодження стабільних фінансових надходжень пришвидшило б міжрегіональну співпрацю між Україною та Угорщиною, Словаччиною, Румунією, Молдовою й іншими країнами».
Мирон Дмитрович також окреслив основні напрями транскордонної співпраці України зі сусідніми державами. «Насамперед, потрібно збільшити кількість пунктів пропуску на державному кордоні, зокрема із Республікою Польщею, задля ліквідації черг, і розпочати активну співпрацю на рівні єврорегіонів України із закордонними партнерами. Ще один важливий напрям – військово-політичний, який є нині особливо актуальним. Не можна залишити поза увагою й академічний вектор – обмін науковцями лише сприятиме позитивній динаміці співпраці», – вважає Мирон Янків.
Учасників семінару привітав декан географічного факультету Володимир Біланюк, зосередивши увагу на тому, що географічний факультет Львівського університету має добре налагоджену між інституційну співпрацю з університетами Польщі. За словами декана, викладачі географічного факультету беруть участь у Європейській Карпатській асоціації з дослідження біорізноманіття Карпатського регіону. «Цей проект відкриває ще одну можливість нашої тісної співпраці з ЄС», – додав Володимир Іванович.

Ірина Кузьма
Фото Олега Вівчарика