Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Сесія – не “армагедон”

“Як я все це складу? Не вистачає ні фізичних сил, ні емоційних”, – лунає в розмові студентів. У найхолоднішу пору року для спудеїв знову настають найгарячіші дні – сесія. Період великих навантажень та хвилювань.
Як упоратися із цими двома непростими речами?

Щойно, здавалося, почався навчальний процес. Ви знову, чи вперше, звикали до великих аудиторій, переїздів, людей та нових правил свого ритму, а вже покотилися модулі, а невдовзі – й заліки та іспити.
Що ж робити, аби все це витримати?
Крок перший: перестати панікувати.
Це основна умова вашого успіху. Не дайте собі впадати у відчай. Щоб вас не “тіпало” від слів “екзамен”, “талон”, повторюйте слово доти, доки не перестанете асоціювати його з відчуттям тривоги. Подолавши паніку, розплануйте час і навантаження. Не робіть усього відразу (лише заплутаєтеся), а укладіть завдання за послідовністю виконання (так легше зорієнтуєтеся в довгому списку справ).
Крок другий: внутрішній стан.
Налаштуйтеся на позитивний результат (якщо думки матеріалізуються, ви не повинні думати про провал). Звісно, вам доведеться посилено вчитися, але результат вартий цих зусиль.
Крок третій: самонаказ.
Якщо не можете вчитися, постарайтеся наказати собі. Психологи стверджують, що такий вид “лобової атаки”, якщо дібрати відповідні словесні формули та вимовити їх із почуттям гніву, діє на нас, як своєрідний “штовхач” до праці. Якщо й це не допомагає, спробуйте…
Крок четвертий: заохочення.
Варто “прокрутити в мозку” те, що буде або чого не буде після того, як усе мине, наприклад: якщо складу сесію, піду на улюблений фільм.
Крок п’ятий: харчуйтеся!
Ваш організм потребує підтримки, тому важливим є здорове харчування. Вживайте вуглеводи, білки, вітаміни та макро- і мікроелементи, які “підживлюють” організм.
Крок шостий: відпочивайте!
Не варто завчитися до втрати свідомості. Відволікайтеся від навчання через кожні 40 хвилин, якщо є можливість, підіть на вечірню прогулянку, послухайте улюблену музику або просто помрійте.

Христина Головко,
студентка 1 курсу, факультету журналістики
Фото Романа Паца

 

Категорія: №11, грудень 2010 р.