Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Академічне відзначення ювілеїв географічного факультету

Цьогоріч географічний факультет відзначає три ювілейні дати: 120-річчя від часу свого заснування, 70-річчя функціонування кафедри економічної і соціальної географії та 80-літній ювілей провідного науковця факультету – заслуженого професора Львівського університету, доктора географічних наук, завідувача кафедри економічної і соціальної географії, дійсного члена Наукового товариства імені Т.Шевченка Олега Шаблія.
Науковці з усіх куточків нашої дер­жави та з різних академічних інституцій Польщі взяли участь у Всеукраїнській науковій конференції «Львівська суспільно-географічна школа: історія, теорія, українознавчі студії», що проходила впродовж 19-20 листопада у Львівському національному університеті імені Івана Франка.
Активній науковій дискусії передувало урочисте проведення пленарного засідання, під час якого з вітальним словом звернувся до ювіляра декан географічного факультету Володимир Біланюк. Володимир Іванович подякував Олегові Шаблію за багаторічну працю і той величезний внесок у розвиток географічної науки, який зробив учений своїми численними працями.
На непересічності й багатогранності Олега Шаблія як особистості та вагомості його наукового доробку наголосив Ректор, професор Володимир Мельник. За його словами, Олег Шаблій володіє тією особливою методологією, яка уможливила створення наукової суспільно-географічної школи.
«Півстоліття наполегливої, по­слі­дов­ної, методичної праці Олега Івановича дали свій результат – науковий простір теоретичної науки, яку професор вивів на європейський рівень. Вдячні учні та послідовники шанують професора Шаблія не лише як людину науки, а й особистість із багатьма талантами», – зазначив Ректор Університету.
Від імені університетської спільноти Ректор подякував Олегові Івановичу за фаховість і тверду громадянську позицію.
Вітальні виступи учасників конференції були щедро всипанами словами вдячності й поваги до науковця, вчителя, наставника, корифея і класика географічної науки  – професора Олега Шаблія.
Про його внесок у розвиток українсько-польської академічної співпраці йшлося в промовах професорів Університет Марії Кюрі-Склодовської Маріана Гарасимюка та Крістіни Гарасимюк.
Професор Інституту регіональних досліджень імені М.І.Долішнього НАН України Уляна Садова, звертаючись до професора Олега Шаблія зі словами щирої вдячності, назвала його своїм «батьком у науці».
У виступах науковців Інституту регіональних досліджень імені М. І. Долішнього НАН України також йшлося про ту плеяду вчених, яких виховав Олег Іванович, адже серед суспільно-географічної спільноти України є чимало його вдячних учнів.
Про ініціативу відродження Наукового товариства на початку 90-х рр. ХХ ст., з якою свого часу виступив Олег Шаблій, про активну наукову діяльність географічної комісії Товариства, якою керує ювіляр, розповів голова Наукового товариства ім. Т. Г. Шевченка, академік Роман Кушнір. Прикладом служіння науці є, на переконання Романа Кушніра, видання праць С. Рудницького та В. Кубійовича, упорядком яких є професор Олег Шаблій.
Від імені колективів Науково-виробничих видавництв «Картографія» і «Мапа», співпраця ювіляра з якими триває не одне десятиліття, привітала Олега Шаблія з ювілейним днем народження Ірина Руденко. Вона зосередила увагу на багатому картографічному доробку Олега Івановича, зокрема розповівши про атласи й карти, що побачили світ з його ініціативи, і які не мають аналогів в Україні. А книгу «Львів. Комплексний атлас» Ірина Руденко назвала справжнім науковим шедевром.
Низький уклін і щирі побажання від «буковинських географів» вченому-енциклопедисту адресували науковці Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.
Завідувач кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. Івана Франка, професор Маркіян Мальський наголосив, що Олег Шаблій є відомою постаттю в географії, а його монографії, навчальні підручники та посібники, картографічні видання, оригінальні праці й краєзнавчі розвідки стали тим фундаментом, на якому розвивалась, зокрема, і політична географія.
«Завдяки авторитету професора вона стала наукою, а не політикою, а плеяда його випускників стоїть на захисті інтересів нашої держави на світовій арені», – сказав, підсумовуючи, Маркіян Мальський.
Маркіян Зіновійович зазначив, що на часі є започаткування «шабліє­знав­ства» і запропонував у співпраці з факультетом міжнародних відносин перекласти праці професора Олега Шаблія англійською мовою.
З вітальними промовами також виступили представники географічних шкіл з Інституту географії НАН України, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, Ужгородського національного університету, Рівненського державного гуманітарного університету, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, Полтавського національного педагогічного університету імені В.Короленка, Тернопільського національного економічного університету, Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна й інших.
Після урочистого відкриття конференції під час пленарного засідання учасники наукового зібрання продовжили обговорення актуальних суспільно-географічних проблем.
Під час виголошення пленарної доповіді професор Олег Шаблій закцентував увагу на дискусійних питаннях зародження та становлення, а також на сучасних проблемах розвитку Львівської суспільно-географічної школи.
Доповідь професора Університету Марії Кюрі-Склодовської Крістіни Гарасимюк була присвячена особливостям розвитку суспільно-економічної географії в Університеті Яна Казимира у Львові 1919-1939 рр. (тепер – Львівський національний університет імені Івана Франка – ред.).
Розвиток академічної наукової школи української економічної географії в роки Другої світової війни стала темою виступу Сергія Шевчука з Полтавського національного педагогічного університету імені В.Короленка.
З точки зору ретроспективи й перспективи розглядали навчально-методичну діяльність кафедри економічної і соціальної географії нашого Університету працівники кафедри Мирослав Білецький і Любов Котик.
Надалі конференція продовжила свою роботу за такими секціями: теоретичні та методологічні проблеми суспільної географії, географічне українознавство і географія України, нові галузі суспільної географії на перетині наук.

Анастасія Коник

Редакційна довідка:
Олег Шаблій – доктор географічних наук, професор, академік Академії Вищої школи України та Української екологічної академії, Почесний член Українського Географічного Товариства, дійсний член Наукового Товариства ім. Шевченка, завідувач кафедри економічної і соціальної географії, Заслужений професор Львівського національного університету імені Івана Франка.
Олега Шаблія характеризує широкий спектр наукової діяльності: методологічні, теоретичні і прикладні питання і проблеми суспільної географії, геоекології, геоекономіки та картографії.
Перу вченого належить понад 500 наукових праць, у т. ч. понад 30 з них – це монографії і навчальні посібники. Частина з них видані з грифом Міносвіти України. Зокрема: «Математичні методи в економічній географії» (1984 р.), «Математичні методи в соціально-економічній географії» (1993 р.), «Основи загальної суспільної географії» (2002 р.).
Наукову роботу Олег Шаблій творчо поєднує з викладацькою і навчально-методичною. Він викладає «Основи суспільної географії», «Головні проблеми суспільної географії», «Математичні методи в соціально-економічній географії» та ін. на географічному факультеті та курс «Економічна географія» – на економічному факультетах. Із цих курсів ним створені оригінальні навчальні програми, а з деяких – навчальні посібники. Як професор-гість, учений розробив курси лекцій і прочитав їх в Українському Вільному Університеті (УВУ) у Мюнхені під назвою «Історія української географії» та «Політична географія України». Для студентів, учителів та учнів професор Олег Шаблій підготував і видав із грифом Міносвіти навчальний посібник «Соціально-економічна географія України» (42 др.а. у 1994 р., 45 др.а. російське перевидання у 1995 р., друге видання українською мовою у 2000 р.) у співавторстві.
Професор Олег Шаблій здійснює активну науково-організаційну роботу, готує висококваліфіковані кадри географів та економістів, кандидатів наук. Під його керівництвом і консультуванням захистили 21 кандидатську дисертацію та 5 докторських у ділянці географічних та економічних наук (географічних факультетів університетів Києва та Львова, Інституту географії НАН України у Києві, Інституту реґіональних досліджень НАН України у Львові, Львівського сільськогосподарського інституту).