Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Виставка стародруків Наукової бібліотеки

З нагоди відзначення Дня української писемності та мови в рамках засідання Між­дисцип­лінарного наукового семінару «Modus Legendi» в головному читальному залі Наукової бібліотеки відбулось відкриття виставки унікальних стародруків.
В експозиції писемних пам’яток представлено Пересопницьке Євангеліє XVI століття, рукописи та стародруки, що мали свого часу визначальний вплив на розвиток української культури та писемності.
Виставка ілюструє тяглість традиції крізь століття. На ній представлено пам’ятки мови та писемності навчально-дидактичного характеру XVI–XVIІ століть, букварі, граматики, читанки ХІХ-початку ХХ ст. Від Учительського Євангелія до Стрілецького Букваря (видання Українських Січових Стрільців), від праць діячів Руської Трійці до поетичних збірок українських поетів 20-х років ХХ ст. Євгена Плужника, Михайля Семенка, раннього Володимира Сосюри та Павла Тичини. Добірка експонатів виставки охоплює друковані видання, що знаменували початок нового культурно-історичного етапу розвитку.
Під час урочистого відкриття виставки директор Наукової бібліотеки Василь Кметь наголосив на тому, що «писемність стала синонімом до поняття «цивілізація».
На виставці також є книги з колекції Сергія Замєсова (м. Москва), який передав свою бібліотеку в дар університетській книгозбірні. Колекція унікальна і безцінна, бо серед раритетів – видання часів дії Емського указу – друковані російськими літерами українською мовою. Символічним є представлене на виставці перше синодіальне українськомовне Євангеліє, перша книга українською, що побачила світ після скасування Емського указу.
Розповідаючи про експоновані унікальні видання, директор університетської книгозбірні закликав відвідувачів активніше долучатися до вивчення української писемної спадщини та популяризувати її серед молодого покоління.
Зазначимо, що в заході також взяли участь вчителі української мови та літератури львівських загальноосвітніх навчальних закладів.
Після відкриття книжкової виставки учасники Міждисциплінарного наукового семінару «Modus Legendi» зосередились на розмові про сьогодення українського слова як основи, на яку опирається духовність, культура й українська присутність у світі.
Гостем і героєм семінару став відомий поет, письменник, сценарист, видавець, громадський і державний діяч Володимир Шовкошитний. Він подарував нашій книгозбірні добірку видань.
Співорганізаторами творчої зустрічі з автором були методисти Навчально-методичного центру освіти міста Львова Оксана Галамай та Оксана Бєлова.

Анастасія Коник
Фото Ірини Онисько