Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Сторінки однієї історії з різними печатями

Газета “Каменяр” у номері за жовтень 2008 року започаткувала рубрику “Символи”. Продовжуючи тему напередодні ювілею, пропонуємо нашим читачам черговий екскурс в історію символів Львівського національного університету імені Івана Франка. У пошуках матеріалу ми завітали в Музей історії Університету. Продемонструвати і прокоментувати печатки Університету люб’язно погодився завідувач музею Юрій Гудима. Отже – йому слово:
– Світ знаків, що їх створили люди, вивчають різні науки, насамперед історичні. Наприклад, криптографія, символіка, емблематика, епіграфіка. Їх розрізняють навіть студенти-історики. Але свідомо чи несвідомо знаками користуються всі. Природа багатьох знаків – дуже складна. Важливе значення в житті суспільства мають документи, а суттєвою частиною документа є печатка. Печатки як історичне джерело вивчає сфрагістика, або ж сигілографія. Сфрагістика Львівського університету є цікавим матеріалом для досліджень. За майже чотири століття витворилося багато власних символів, які, відповідно, є відображенням певної епохи, своєрідним знаком часу. Вони знаменують цінності, які сприймають чи не поділяють люди різних історичних епох, різних поглядів, одні символи пропагують, інші – замовчують. Але є правда. Її корисно знати, щоби бути самим собою. Незва­жа­ю­чи на політичні обставини, Львівський університет завжди був і є вірним академічним ідеалам. Це найважливіше. Важко осмислити історію Університету за 350 років. Цим займаються історики. А наочно минуле Львівського університету можна простежити, наприклад, за його печатками різних часів.
Були й інші печатки та штампи – факультетів, структурних підрозділів і служб. Їхнє розмаїття представлено в архівах. У музеї формуємо електронну базу цього й іншого матеріалу. З його частиною можна буде ознайомитися вже невдовзі в музейній експозиції. А, загалом, тема для досліджень – відкрита.

18 ст.

1784

1817

1923

1929

1939

1985

1999

Підготувала Юлія Гриценко,
Студентська інформаційна мережа

 

Категорія: №11, грудень 2010 р.