Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Європейський досвід децентралізації влади

Єврокомісар із питань розширення і європейської політики сусідства Йоханнес Хан у рамках свого візиту в Україну відвідав Львівський національний університету імені Івана Франка, де зустрівся з представниками об’єднаних територіальних громад Львівщини.
Зустріч відбулася у Дзеркальній залі Університету за участі Ректора, професора Володимира Мельника, голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки, голови Львівської обласної ради Петра Колодія та керівників структурних підрозділів облдержадміністрації.
У вітальному слові Ректор Львівського університету Володимир Мельник наголосив, що зустріч із представниками територіальних громад в історичній будівлі колишнього Галицького Сейму є символічною і знаковою, оскільки саме тут близько 100 років тому місцева влада намагалась реалізувати права тодішніх мешканців Галичини.
За словами Володимира Петровича, нинішня суспільна дискусія про децентралізацію влади, повноваження і відповідальність територіальних громад є вкрай актуальною, і відповідь на виклики, пов’язані з нею, є невід’ємним етапом на шляху до реформування всіх сфер життя нашої країни.
Голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка та голова Львівської обласної ради Петро Колодій подякували Єврокомісарові за підтримку, яку сьогодні надає Україні європейська спільнота.
Єврокомісар із питань розширення і європейської політики сусідства Йоханнес Хан висловив готовність поділитись європейським досвідом децентралізації влади, який, за його словами, є дещо відмінним у країнах-членах ЄС.
Львів і Львівська область, на переконання Єврокомісара, є стратегічно важливим регіоном для проведення реформ і втілення європейських стандартів. Також він зазначив, що є палким прихильником децентралізації влади, оскільки вона дозволяє владі бути ближчою до народу, а, відповідно, й ухвалення важливих рішень залежить від тих, хто справді розуміє потреби громади.
Єврокомісар наголосив, що найважливішим питанням, яке потрібно чітко сформулювати й усвідомити, – це розподіл повноважень і визначення рівня відповідальності між державним, регіональним і локальним апаратами. Оскільки відсутність чіткої системи розподілу повноважень і відповідальності несе в собі потенційну загрозу неефективного управління, відповідальність на себе повинен брати кожен, у тому числі й усі громадяни.
Йоханнес Хан також запевнив присутніх, що питання територіальної цілісності України не підлягає сумніву і не може бути предметом переговорів. І це чітка позиція ЄС, оскільки йдеться не лише про емоційну близькість Європи й України, а й про те, що ця проблема є наріжним питанням міжнародного права, європейської безпеки і фундаментальних людських цінностей.

Анастасія Коник
Фото Олега Вівчарика