Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Багатотисячною пішою ходою 1 листопада студентська молодь пройшла вулицями міста Львова до Янівського кладовища, аби вшанувати українських борців за волю і незалежність України.
Біля Меморіалу Українських Січових Стрільців відбулось урочисте покладання квітів, а також поминальна панахида і громадське віче.
Хвилиною мовчання учасники віча вшанували пам’ять трагічно загиблого на Сході викладача Львівського національного університету імені Івана Франка Володимира Труша.
«Їх було лиш кілька тисяч, та вони не побоялись обстояти право на незалежність своєї держави. Не побоялись повстати проти польського гніту та довести всьому світу, що ми – сильний свободолюбивий народ. І їм це вдалось! За одну холодну ніч силами молодих українців була створена нова держава. 1 листопада на Львівській ратуші замайорів синьо-жовтий прапор», – наголосила під час виступу студентка ІV курсу історичного факультету Соломія Гарасимів.
Символічним місцем і святою землею назвала студентка місце поховання воїнів УГА та УСС на Янівському кладовищі. «Тут відроджується наш дух, дух наших сміливих предків, який і сьогодні своїм невидимим омофором оберігає нас і захищає, надихає на боротьбу та перемогу», – сказала Соломія Гарасимів, додавши: «Немає сумніву, що ми переможемо! Переможемо, як перемогли 97 років тому!»
У меморіальних заходах також взяли участь очільники місцевої та обласної влади.
Уже багато років поспіль разом зі студентською молоддю нашого Університету бере участь у пішій ході й вічі зі вшанування пам’яті вояків УГА та УСС Ігор Калинець, поет, громадський діяч, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, Почесний доктор Львівського університету.
Ігор Калинець невтомно розповідає новим поколінням українців про традицію вшанування військових поховань у передвоєнному Львові та за часів радянської влади, про непросту долю стрілецького цвинтаря.
Під час віча пам’яті прозвучали музичні патріотичні твори «Коли ви вмирали», «Гей степами» та «Ой у лузі червона калина» у виконанні Заслуженої хорової капели України «Боян» імені Євгена Вахняка ЛНУ ім. Івана Франка.
У світлі запалених на могилах лампадок тиха щира спільна молитва за упокій душ українських героїв усіх часів із тисяч уст молодих людей полинула в небо над Львовом з проханням миру в нашій державі та єдності українському народу.

Тетяна Шемберко.
Фото Олега Вівчарика