Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

День відкритих дверей, або “Вхід вільний”

Цьогоріч День відкритих дверей у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбувся 11 грудня.
Невдовзі перед майбутніми абітурієнтами постане переломний момент у їхньому звичному житті, доведеться змінювати дитинство на зрілість, прийняти нові правила, нові ритми, нові обличчя. Визначитися з уподобаннями, пріоритетами та особистим шляхом: ким стати? Куди піти навчатися?
Вибір професії – важке питання, яке звалюється на більшість абітурієнтів, “як сніг на голову”: хтось іде батьковими слідами, хтось вступає до університету під впливом “моди” або друзів, для когось це дитяча мрія чи довгоочікувана ціль. Мабуть, кожен випускник хоче вступити у найкращий і найпрестижніший вищий навчальний заклад, а згодом працювати за професією.
Стати студентом такого престижного ВНЗ, як Львівський національний університет імені Івана Франка, – не лише мрія, а й мета багатьох. Адже Університет – еталон не лише навчання, а й потужний науковий та культурний осередок. В Університеті активно діють студентські організації, братства, профспілки, студентське самоврядування, студенти мають змогу брати участь у закордонних практиках, в обмінних програмах, долучатися до громадського життя Університету.
Для зацікавлених побачити все “своїми очима” Університет “відкрив двері”, аби показати навчальний процес “зісередини”. На факультетах абітурієнти поспілкувалися з професорсько-викладацьким складом і керівництвом, особисто розпитали про всі аспекти, умови та вимоги до навчання, отримали інформацію про Правила прийому на навчання у 2011 році. Абітурієнтів ознайомили з напрямами на факультеті, аспектами та акцентами в навчанні, перевагами та майбутніми перспективами працевлаштування.
Зокрема зазначали, що активність студента значно впливає на рівень його розвитку як особистості та почесного звання студента.
Мені вдалося побувати на трьох факультетах.
Факультет міжнародних відносин
За круглим столом у 205 ауд. на факультеті “міжнародників” зібралися абітурієнти та їхні батьки. Охочих ознайомитися з популярним факультетом – ціла зала. Представляли міжнародний факультет виконувач обов’язків декана Ігор Бик та заступник декана з навчально-методичної роботи Ярослав Притула.
Історичний факультет (на фото)
За партами у 314 ауд. разом зі “ще школярами” сидять їхні батьки, представляли факультет заступник декана з наукової роботи доцент Григорій Рачковський та асистент кафедри історії та теорії соціології Віктор Сусак.
Що ж вабить абітурієнтів на факультет історії у Франковий університет?
– З дитинства цікавлюся історією України, історією наших предків. Хочеться відкрити якісь нові таємниці нашого народу, ще більше зануритися у світ історії, – каже учениця Жидачівської школи Оксана Касараба. – Чому саме Львівський національний університет імені Івана Франка? Напевно, тому, що вважаю його одним із найкращих ВНЗ України.
Факультет журналістки
На факультеті журналістики за адресою вул. Генерала Чупринки, 49 у 302 ауд. зібралися всі охочі пов’язати своє життя з професією журналіста. Ознайомлював із факультетом декан Михайло Присяжний. Враженнями від Дня відкритих дверей поділилася зі мною заступник декана з навчально-виховної роботи Тетяна Хоменко:
– На День відкритих дверей на нашому факультеті приїхало чимало абітурієнтів, – каже Тетяна Миколаївна. – Географія наших студентів щороку стає ширшою. Тішить те, що прибули й студенти, які бажають перевестися саме на наш факультет з інших вищих навчальних закладів, адже ми готуємо фахових журналістів, у чомусь “універсальних солдатів” (усміхається), але вони мають прагнути до універсальності. Саме комунікабельність, “мобільність” (у значенні бути спроможним дати “мозкову атаку” матеріалом), точність, правдивість – ось що важливо для майбутнього журналіста, кожен із них повинен мати власну думку, бути, як кажуть, на пульсі всіх подій, своєю діяльністю стимулювати якісний діалог у суспільстві.
Чому Ви хочете здобути фах журналіста у Львівському національному університеті імені Івана Франка?
– По-перше, Львівський національний університет імені Франка має досить потужну базу, щоб надати якісну вищу освіту… а по-друге… я львів’янка, тому вигідніше навчатися в рідному місті. Журналістом мрію стати з дитинства, люблю спілкування, людей і перебувати у вирі нових подій (Ольга Федак, учениця школи № 65 Залізничного району).
Маємо надію, що наступного року лави наших студентів поповняться новими й цікавими особистостями.

Христина Головко,
студентка 1 курсу
факультету журналістики
Фото Олега Гордійчука

 

Категорія: №11, грудень 2010 р.