Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

В Університеті вшанували пам’ять Миколи Руденка

22 грудня 2010 року викладачі та студенти факультету культури і мистецтв ЛНУ ім. Івана Франка вшанували пам’ять українського письменника, філософа, громадського діяча, засновника Української Гельсінської Групи Миколи Руденка. 19 грудня 2010 року відомому українцеві виповнилося б дев’яносто років.
Зі вступним словом до присутніх звернувся поет і прозаїк, один із представників “шістдесятницької” генерації і дисидентсько-самвидавного руху в Україні Ігор Калинець: “Микола Руденко 1976 року оголосив про створення Української Гельсінської Групи. Це було доказом того, що українці здатні до самооборони та протистояння чинному режиму”.
У сяйві пам’ятної свічі про “упертого правдолюба”, під талановиті та водночас зворушливі музично-поетичні мотиви у виконанні викладачів і студентів перед присутніми постав образ мислителя. Прозвучала глибока поезія Миколи Руденка, сповнена музичних акордів поетичних монад. Доцент Національного лісотехнічного університету України Любомир Лиско прочитав доповідь, у якій ознайомив  присутніх із біографією поета. Також продемонстрували документальний фільм про Миколу Руденка.
Декан факультету культури і мистецтв професор Олександр Козаренко подякував усім, хто долучився до організації вечора-пам’яті, зокрема Михайлові Телюку, і висловив надію, що такі зустрічі стануть традиційними у Франковому університеті.

а повідомленням
Прес-центру ЛНУ ім. Івана Франка

 

Категорія: №11, грудень 2010 р.