Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Перспективи українсько-білоруської співпраці

2016-03-01-collaboration-04У рамках свого візиту на Львівщину директор Національної бібліотеки Республіки Білорусь, професор Роман Мотульський і декан факультету інформаційно-документної комунікації Білоруського державного університету культури і мистецтв Миколай Яцевіч відвідали Університет, де зустрілись із проректором з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Мар’яном Лозинським, деканом факультету культури та мистецтв Романом Крохмальним і директором Наукової бібліотеки Василем Кметем.
Предметом зустрічі стало обговорення можливих перспектив співробітництва між науковими й освітніми інституціями України та Білорусі.
Під час діалогу з білоруськими гостями проректор Мар’ян Лозинський закцентував увагу на активній міжнародній діяльності Університету, на успішній співпраці з провідними університетами світу. Проректор висловив сподівання на налагодження продуктивної кооперації ЛНУ ім. Івана Франка з провідними центрами бібліотечної справи Білорусі.
Про давні традиції, багатство й унікальність фондів найстарішої книгозбірні України – Наукової бібліотеки Університету – розповів її директор Василь Кметь. Василь Федорович підтримав тезу білоруського колеги про те, що «хоч ми і не видаємо дипломів Гарварду чи Оксфорду, та бібліотека повинна забезпечити студентам інформаційні ресурси, які не уступають рівню цих університетів».
Директор університетської книгозбірні зауважив, що особливу увагу працівники Наукової бібліотеки акцентують на дослідженні рукописної книги і стародруків. «У фондах бібліотеки була одна з найбільших колекцій інкунабул, що існували до другої світової війни, та в той час частина з них була втрачена», – розповів Василь Кметь і подарував білоруським колегам видання колекції інкунабул та екслібрисів.
Вражений унікальними фондами стародруків, серед яких є і рідкісні видання білоруських пам’яток, які до сьогодні збереглись у Науковій бібліотеці, директор Національної бібліотеки Республіки Білорусь, професор Роман Мотульський висловив переконання, що професійний досвід українських колег дозволить зміцнити міжкультурну українсько-білоруську комунікацію між бібліотеками й університетами обох країн.
Про налагодження академічної спів­праці Львівського національного університету імені Івана Франка та Білоруського державного університету культури і мис­тецтв йшлося під час діалогу деканів Романа Крохмального та Миколая Яцевіча. Сторони обговорили можливі шляхи співробітництва, випрацювавши покроковий план реалізації домовленостей. Йдеться, зокрема, про спільне проведення наукових заходів, гостьовий лекторій та академічну мобільність студентів.

Тетяна Шемберко
Фото Олега Вівчарика