Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Інноваційний українсько-британський навчальний курс

2106-03-01-tempus-02Представники чотирьох українських університетів: Львівського національного університету імені Івана Франка, Донецького національного університету, Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Харківського національного університету імені Василя Каразіна з 7 по 15 лютого 2016 року перебували в Нортумбрійському університеті (м. Ньюкасл, Велика Британія), де в рамках проекту № 530534-TEMPUS-1-2012-1-UK-TEMPUS-SMGR «IMPRESS» – «Підвищення ефективності студентських служб» взяли участь у низці заходів.
Наш Університет представляли асистент кафедри психології філософського факультету Оксана Сеник, доцент кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби факультету міжнародних відносин Роман Калитчак, голова ГО «Молода Дипломатія», студентка факультету міжнародних відносин Тетяна Блага.
У рамках візиту до Нортумбрійського університету науковці Львівського університету взяли участь у семінарі, присвяченому завершенню підготовки й акредитації нового навчального курсу для студентів, спрямованого на формування та підвищення їхніх соціальних компетентностей для професійного розвитку, а також на збільшення їхньої конкурентоспроможності на ринку праці.
Під час засідання семінару йшлося про необхідність розвитку ключових навичок з метою побудови успішної кар’єри: самоорганізації і тайм-менеджменту; критичного мислення; рефлексивного мислення і письмової комунікації; презентаційних навичок; ведення дискусій; командної роботи.
Особливістю впроваджуваного курсу є його гнучкий формат: міні-лекції, воркшопи, дискусії, презентації, інтерактивні вправи.
Необхідно відзначити, що англомовний курс зі соціальних компетентностей для професійного розвитку буде офіційно акредитованим Нортумбрійським університетом, а студенти після його успішного проходження отримають 3 кредити ECTS і спільний сертифікат британського й українського вишів. Передбачається, що на час навчання слухачі курсу будуть офіційно афілійовані з Нортумбрійським університетом.
Координатором проекту TEMPUS «IMPRESS» – «Підвищення ефективності студентських служб» від ЛНУ ім. Івана Франка є проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Марія Зубрицька.
Додамо, що під час візиту нашої делегації до Великої Британії представники студентських організацій України детально ознайомилась із функціонуванням студентського самоврядування, системою навчання, правами й обов’язками британських студентів. Відтак, після обговорення ключових питань, пов’язаних із розвитком студентського самоврядування обох країн, учасники зустрічі спільно розробили програму подальшої співпраці.

Роман Калитчак,
доцент кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби