Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Університет – особам із особливими потребами

У Львівському національному університеті імені Івана Франка значну увагу приділяють розвитку інклюзивної освіти. Молоді люди з особливими потребами мають право на здобуття вищої освіти в Україні. Їхня адаптація у навчальні процеси вищої школи не є простою, а інколи навіть психологічно болісною. Саме на усунення цієї проблеми спрямована робота з упровадження інклюзивної освіти в Університеті. Здобуття освіти є основою інтеграції та соціальної адаптації студентів з особливими потребами. Зважаючи на це, акцентується увага на забезпеченні рівного доступу до якісної освіти для людей з особливими потребами, безбар’єрного середовища та належного ставлення до них, як з боку викладачів, так і колег.
В Університеті створено робочу групу, до складу якої входять представники Педагогічного коледжу, кафедр психології і загальної та соціальної педагогіки. Упродовж навчального року здійснено практичні кроки щодо реалізації філософії інклюзивної освіти, зокрема, науково досліджують цю тему два дисертанти, а кафедра є учасником українсько-канадського проекту про інклюзивну освіту. Проведено три конференції з цього питання, курси підвищення кваліфікації вчителів спецшкіл Львівщини й Автономної Республіки Крим. Окрім того, на кафедрі психології захищена дисертація з питань освіти дітей з аутизмом. Зазначена проблематика входить у тематику курсових та магістерських робіт.
Педагогічний коледж готує кадри для роботи з дітьми з особливими потребами. Підготовлено чотири спецкурси, постійно діє семінар, працює майстер-клас і навчальна лабораторія. Створено Ресурсний центр і сертифікаційні програми для учасників постійно діючого семінару.
У головному корпусі Університету (вхід з вул. Костюшка) встановлено автоматичний пандус для комфортного пересування людей з особливими потребами. Працюють і гідравлічні ліфти на юридичному факультеті, у головному корпусі Університету, Науковій бібліотеці та в гуртожитку № 1 (вул. Герцена, 7).

За повідомленням
Прес-центру Університету

 

Категорія: №11, грудень 2010 р.