Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

«Під щитом Небесної сотні»

2016-02-20-hoda-03Академічна спільнота Львівського національного університету імені Івана Франка 19 лютого 2016 року тихою ходою вшанувала Героїв Небесної сотні.
«Цими днями минає друга річниця з часу кривавих розстрілів Небесної сотні на столичному Майдані, – звернувся до скорботної громади Ректор Університету, професор Володимир Мельник. – Відбувся розстріл тих людей, які прагнули обстояти Україну українською, не зазіхаючи на чужі території та надбання. Та їх просто знищили».
Ректор наголосив, що Україна переживала різні періоди історії, але наша держава завжди була і є мирною, європейською, толерантною і справедливою.
«Майдан змінив Україну, змінив тих, хто не за записом у паспорті, а за своїм внутрішнім духовним почуттям були українцями. І завдяки лицарям Небесної сотні вони стали Великими українцями Великої України. «Герої не вмирають!» – цими словами Україна прощалася із лицарями Небесної сотні», – зазначив Володимир Мельник і поіменно згадав студентів і випускників ЛНУ ім. Івана Франка, які загинули в Києві на Майдані.
Ректор Університету також закликав згадати й тих, «хто за покликом і викликом часу пішли на східний фронт. Серед цих сміливців був і викладач факультету культури і мистецтв Володимир Труш, який віддав своє життя в ім’я продовження боротьби, яку розпочали лицарі Небесної сотні».
За словами Ректора Володимира Мельника, той подвиг, який здійснили лицарі Небесної сотні, дає нам таку віру, яку ніхто не похитне. «А кров, пролита Великими Українцями, має укріпити нас у вірі, що не влада, не політика, а ми повинні будувати ту Україну, яка дасть майбутнє нашим дітям, внукам і правнукам», – переконаний він.
До учасників меморіального віча звернувся учасник Революції Гід­но­сті, студент юридичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка Олег Корнат: «Минуло два роки, однак в Україні й далі продовжується боротьба, яку розпочали Герої Небесної сотні. Ми й далі боремося за ідеали, які сповідували люди, котрі вийшли на Майдан, за процвітаючу країну, де будуть шануватися права і свободи її громадян».
На думку Олега Корната, молодь себе показала в цій революції рушійною силою: «Ми підтвердили, що українська нація має державотворчі риси, і продемонстрували здатність бути господарями на своїй землі».
Студент Львівського університету закликав молодь спільними зусиллями творити Українську державу «не на акціях, не потоками шумних слів, а тихою і невтомною працею будувати незалежну, сильну Україну. Не шукаймо причин негараздів у владі, а самостійно створюймо владу, бо ми її обираємо!»
Спогадами про трагічні події на Майдані 2014 року поділився мер Львова Андрій Садовий: «Два роки тому назад тут були сльози, тут була гордість. Ми оплакували тих, хто загинув, і раділи народженню нової держави. Таке враження, що це було вчора. Тут почався Майдан, звідси ми їхали на Київ. Ми не знали, чим те все закінчиться. Були дні, коли було не просто страшно, а дуже страшно. Але українці – така нація, що в найвідповідальніший момент ми робимо те, чого від нас ніхто не чекає. Ми забуваємо про страх, тривогу і йдемо вперед. Тому що за нами наші діти, наша історія, наші батьки. Тому що це – наша земля, в нас немає іншої».
Після завершення поминальних заходів усім охочим роздали частинки символічного щита Героїв Небесної сотні.

Тетяна Шемберко, Ірина Онисько
Фото Олега Вівчарика