Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Золото ювілею Богдана Козака

28 листопада 2010 р. вшанували провідного майстра сцени Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької, завідувача кафедри театрознавства та акторської майстерності, у минулому – декана факультету культури і мистецтв Львівського національного університету імені Івана Франка у зв’язку із його 70-літтям від дня народження та 50-річчям відданого служіння рідній сцені.
Глядачам та шанувальникам його хисту ювіляр підготував на бенефіс виставу “Загадкові варіації”, яку зіграв із своїм багаторічним незмінним партнером із Львівського академічного театру ім. Леся Курбаса лауреатом національної премії України ім. Т. Шевченка актором Олегом Стефаном. Роль нобелівського лауреата Абеля Знорке у виставі “Загадкові варіації”, виконана Богданом Козаком на одному диханні викликала в публіки сміх і сльози.
Ректор Львівського національного університету імені Івана Франка професор Іван Вакарчук у вітальній промові склав ґратуляції ювіляру від багатотисячної академічної громади за внесок у розбудову Університету, адже саме завдяки Богданові Козаку у Франковому університеті вперше серед класичних університетів України з’явилася кафедра театрознавства та акторської майстерності, а згодом і окремий факультет культури і мистецтв, який цього року поповнився кафедрою хореографії.
“Пам’ятаю, як у Страсну п’ятницю я підписав наказ про призначення Богдана Козака на посаду декана, і він до цього часу ніс той хрест. Окрім того, він створив чудовий журнал, один із найкращих мистецьких журналів України – “Просценіум”. І коли на Різдвяні свята цього року Богдан Миколайович покликав піти із ним на вул. Стефаника, де Олег Петрик провадив академію танцю, подивитися приміщення, то за півтора місяця – це нечувано короткий термін! – вдалося ліцензувати нову кафедру. На засіданнях ректорату Богдан Миколайович входив у роль і захищав до останнього чи то кафедру, чи то факультет, і це колеги дуже високо цінували. Я дуже дякую йому за роки співпраці. Він пішов на сталу працю до свого рідного театру із притаманною йому рішучістю, знайшовши собі достойну заміну – доктора мистецтвознавства, професора Олександра Козаренка. Я вдячний Богданові Миколайовичу за те, що він і далі залишається на чолі кафедри. Але в мене лишилося ще одне прохання. Колись ми говорили про те, що перед приміщенням факультету культури і мистецтв добре було б встановити пам’ятник видатному актору Лесю Курбасу. Цей режисер навчався у Львівському університеті 1909-10 роках і був відрахований за рух студентів за Український університет”, – сказав ректор Іван Вакарчук.
Завершили ювілейний вечір на високій ноті поезією Ірини Вовк з присвятою Богдану Козаку та співом здравиці “Многая літа!”.

http://zik.com.ua
(Друкується зі скороченнями)

 

Категорія: №11, грудень 2010 р.