Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Дебют «дівочої пісні»

liraНародний дівочий хор «Ліра» присвятив свій перший альбом 200-літньому ювілею Тараса Шевченка.
У концертному залі факультету культури і мистецтв 18 березня відбулася презентація першого, за 15-річну історію колективу, музичного альбому. Народний дівочий хор «Ліра» дебютував на новому професійному рівні з лірикою Тараса Шевченка.
«Студентському колективу зі змінним складом, коли щороку долучаються нові учасниці, а вже досвідчені покидають хор, дуже важко наважитися на випуск власного диску, – зізнається керівник і диригент хору Оксана Мельничук. – Але на певному етапі виникає потреба матеріалізації духовної роботи, якій ми віддані. Тому ми сьогодні маємо честь презентувати наш диск. Ми довго вагалися, якого Шевченка покажемо вам. Ми знаємо його за «Реве та стогне Дніпр широкий», за «Заповіт», за «Кавказ»… Проте його лірику, в якій так глибоко і трагічно оспівана жіноча доля, почуєш не так уже й часто. До того ж, у чому, як не у ліричній пісні, найкраще може розкритися дівочий хор?»
«Встала весна», «Якби мені черевики», «Зоре моя вечірняя», мрійлива «Дівоча пісня» та інші, – жартівливі та сумні, зазвучали дівочими голосами відомі й маловідомі українські пісенні шедеври. Проте диск «ЛІРикА Шевченка» – не лише музична знахідка. Коли більш, ніж рік тому ідея музичного альбому хору тільки почала викристалізовуватися в реальний проект, до співпраці з колективом охоче долучився і Народний артист України Богдан Козак, у виконанні якого згодом прозвучала й увійшла до альбому лірична поезія Шевченка: «Якби мені, мамо, намисто», «Русалка», «У тієї Катерини» й ін.
Тож альбом «ЛІРикА Шевченка» сьогодні є унікальним мистецьким проектом, тандемом слова і пісні, який долучився до багатого пласту української культури вшанування творчості Тараса Шевченка.
На презентації диску викладачі, студенти мали змогу послухати декілька пісенних композицій хору «Ліра» та поетичне слово від Богдана Козака, а також дізнатися більше про історію і творчі здобутки колективу.
Привітати «Ліру» з першим професійним музичним альбомом прийшла багаторічна учасниця хору, випускниця ЛНУ ім. Івана Франка Катерина Левандович: «Велика вдячність керівнику і диригенту Оксані Йосипівні за її працю, професіоналізм і ентузіазм! Саме вона завжди вчила нас любити пісню душею, вірити в себе й у свої можливості. Таке підбадьорення дуже важливе для студентського колективу. А випуск диску – це доказ того, що спільна праця всіх учасниць і керівника хору не була марною. Це підсумок роботи і водночас винагорода за неї. А також це – ніби фотографія, яка зберігає цінні спогади…»
Сьогодні концертна діяльність студентського колективу не обмежується університетськими стінами, та й навіть Україною. Хор неодноразово брав участь у фестивалі «Велика коляда» у Польщі, виступав у Греції, Австрії. Дівочі голоси «лірниць» звучали навіть у Віденській опері. А 2014 року «Ліра» був одним із восьми колективів України, які брали участь у спільній молитві на горі Хом’як зі співачкою Русланою Лижичко.
Учасниці хору та керівник Оксана Мельничук сподіваються, що «ЛІРикА Шевченка» започаткує серію музичних альбомів колективу. Адже репертуар «Ліри» охоплює і народні українські пісні, й авторську пісенну творчість українських і закордонних композиторів, а також духовні гімни українською, англійською, латинською та навіть зулузькою (мова африканського племені зулу) мовами.

Ірина Лазуркевич