Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Випускник Університету – заслужений артист України!

12935251_10204608813780735_1925803340_nПерший випускник акторського відділення кафедри театрознавства та акторської майстерності цього року отримав отримав звання заслуженого артиста України.
Уродженець Львова, актор Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької Юрій ­Хвостенко – яскравий приклад вдалого творчого експерименту Львівського університету здобути акторську освіту в класичному навчальному закладі. У 1999–2003 роках під опікою досвідченого педагога, Народного артиста України, професора Богдана Козака відбувалося професійне становлення молодого митця сцени, який, розпочавши з простих комічних ролей, доріс до висот складного трагікомічного амплуа.
Пригадую, як чи не вперше по-особливому розкрився актор в одній зі своїх ще студентських робіт – глибоко проникливому, щемливо щирому Докторі Ранкові у виставі «Нора» Г. Ібсена (реж. Б. Козак). Потім був іскрометний і болісно-трагічний Моцарт («Амадей» за П. Шеффером, реж. – заслужений діяч мистецтв України В. Сікорський) на великій сцені Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької у Львові та багато-багато інших незабутніх ролей.
Нині Ю. Хвостенко – один із найзатребуваніших акторів театру, спорадично знімається й у кіно (наприклад, особливо цікавий образ створив артист у документальній стрічці «Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939–1941»).
Показово, що випускник і сьогодні не забуває про свою Alma mater: зокрема, сам будучи колись лауреатом стипендії для обдарованих та успішних студентів (імені Володимира та Євдокії Блавацьких, 2002), Ю. Хвостенко тепер заснував власну іменну стипендію, яку щороку до Міжнародного дня театру особисто вручає найкращим студентам-акторам факультету культури і мистецтв ЛНУ ім. Івана Франка.

Роман Лаврентій