Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Природничий коледж

Природничий коледж, який розпочав освітню діяльність 2000 року як структурний підрозділ Університету, покликаний готувати фахівців природничих спеціальностей освітньо-кваліфікаційного рівня “молодший спеціаліст”. Форма навчання – денна. Термін навчання – три роки. Навчання – бюджетне або платне на базі повної середньої освіти. Навчальний процес забезпечують професори і доценти Львівського національного університету імені Івана Франка.
Природничий коледж має сім відділень: біологічних наук, хімічних наук, геологічних наук, агробізнесу, екологічного контролю, комп’ютерних наук та електроніки.
Відділення біологічних наук готує молодших спеціалістів зі спеціальності “Прикладна екологія”, які здобувають поглибленні знання за спеціалізацією “Біоекологія”. Упродовж трьох років студенти вивчають основи фітодизайну, зоології, ботаніки, мікробіології, генетики, біохімії, фізіології, загальну екологію та екологію систематичних груп живих організмів, закономірності їхніх змін під впливом різних чинників, як ці зміни впливають на біосферу, принципи раціонального використання ресурсів флори та фауни, основи ощадливих технологій, правила і нормативи раціонального використання біорізноманіття, які чинні в Україні. Випускники відділення можуть працювати на промислових підприємствах, в організаціях та службах, пов’язаних із охороною навколишнього середовища, брати участь у виробничо-технологічній роботі у сфері охорони довкілля, у проектних та науково-пошукових роботах із розробки та впровадження ресурсоощадних та природоохоронних технологій, сфері обслуговування та здійснювати екологічний контроль продуктів харчування.
Студенти відділення біологічних наук проходять практику в Сокальській районній санепідемстанції, у Маневицькій районній санепідемстанції Волинської області, на підприємстві ЛМКП “Львівводоканал”, в Інституті екології Карпат НАН України.
Біоекологія потребує залучення до освітньої діяльності педагогічних кадрів, здатних відстежувати й прогнозувати її можливий розвиток та відображати в навчальному процесі найновіші досягнення та розробки.
Студенти, що навчаються на хімічному відділенні коледжу, отримують кваліфікацію молодшого спеціаліста зі спеціальності “Аналітичний контроль якості хімічних сполук”. Необхідність таких фахівців пов’язана із невпинним розвитком виробництва, створення і застосування нових матеріалів, що вимагає постійного контролю якості сировини, технологічних процесів, кінцевої продукції. Водночас розвиток виробництва зумовлює необхідність контролю станів об’єктів довкілля – водного басейну, повітря, ґрунтів. Випускники коледжу можуть працювати в хімічних лабораторіях підприємств харчової, фармацевтичної та легкої промисловості, науково-дослідних і екологічних установах на посадах лаборанта IV, V розрядів або техніка-хіміка.
Для роботи в аналітичних лабораторіях необхідно вміти проводити відбір проб, знати способи їхньої підготовки до аналізу, вміти виконувати аналізи об’єктів довкілля, продуктів харчування, металів і сплавів, а також правильно опрацьовувати і проводити обробку результатів аналізу. Цьому сприятиме засвоєння спеціальних курсів.
Студенти відділення хімічних наук проходять практику на підприємствах та лабораторіях хімічної промисловості, кафедрах хімічного факультету Університету.
Відділення геологічних наук готує техніків-екологів за спеціальністю “Прикладна екологія”, які стануть фахівцями зі спеціалізації “Екологія геологічного та суміжних середовищ”. Випускники відділення зможуть працювати техніками-екологами станцій моніторингу, лабораторій, інспекцій з нагляду за виконанням заходів з охорони довкілля та радіаційного контролю різноманітних організацій, які покликані проводити заходи з охорони та раціонального використання довкілля: управління та інспекцій Мінекобезпеки, управління Держкомнаглядохорони праці, Міністерства з надзвичайних ситуацій, санітарного контролю, митного контролю. Базова освіта ґрунтується на здобутті глибоких знань з геології, хімії, біології, наук про Землю, що дає змогу закласти основи для вивчення конкретних законів взаємодії природи та урбанізованого, техногенного середовища, методів захисту природних екосистем. Спеціальна еколого-геологічна підготовка – це вивчення гірських порід, ґрунтів, підземних та поверхневих вод, їхнього складу, процесів їх забруднення і порушення, причин і масштабів негативних виявів природних та техногенних процесів, знання нормативів і правил використання природних ресурсів.
Відділення агробізнесу готує техніків-екологів за спеціальністю “Прикладна екологія”, які стануть фахівцями зі спеціалізації “Екологія землекористування і агробізнес”. Із започаткуванням аграрної реформи в Україні виникла необхідність у підготовці спеціалістів-екологів для сільського господарства. Потребу таких спеціалістів відчувають нові недержавні сільськогоcподарські підприємства, реформовані на засадах приватної власності на землю, фермерські господарства та інші суб’єкти господарювання, обласні та районні управління земельних ресурсів, управління агропромислового розвитку, аграрні біржі.
Студенти вивчають основи агробізнесу, ринок землі і продовольства, основи оцінки земель, основи екологічної безпеки, основи сільськогосподарського виробництва, основи екологічного земельного права, екологію землекористування, агроекологію, ґрунтознавство, основи землеустрою, фермерське господарство, регіональний бізнес, охорону земель, екологію агробізнесу, якість і стандартизацію сільськогосподарської продукції, сільський туризм. До послуг студентів у Природничому коледжі – лабораторія “Екологія землекористування”.
Для закріплення вивченого матеріалу та набуття практичних навичок студенти проходять навчальні практики на території Львівської, Волинської, Івано-Франківської та Закарпатської областей, а також виробничу практику в землевпорядних установах, Управлінні земельних ресурсів, Інституті екології Карпат НАН України.
Відділення екологічного контролю за спеціальністю “Прикладна екологія”, спеціалізація “Прикордонний екологічний контроль”, готує молодших спеціалістів техніків-екологів. Потреба фахівців такого профілю зумовлена насамперед прикордонним розташуванням Західного регіону України, наявністю транскордонних магістралей, які пов’язують Україну з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією, Росією, Білоруссю, з країнами Західної Європи. Митниці нашого регіону першими приймають і обслуговують українських і закордонних туристів, тут здійснюють екологічний контроль вантажів і транспортних засобів.
Випускники коледжу зможуть працювати в Західній регіональній митниці, митницях призначення та відправлення, державних управліннях екології і природних ресурсів (відділи митного та екологічного контролю).
Студенти вивчають основи екології, правові та нормативні засади прикордонного екологічного контролю, методи досліджень екологічного стану довкілля, основи здійснення екологічної експертизи, організацію і види екологічного контролю на митниці, суть фіто-, і зооконтролю на митниці, адміністративної відповідальності за порушення природоохоронного законодавства, оволодіватимуть основами стандартизації і сертифікації тощо. До послуг студентів – навчальна лабораторія геоінформаційного моделювання і картографування, науково-дослідна лабораторія конструктивної географії, геомоніторингу та екологічної експертизи кафедри конструктивної географії і картографії географічного факультету, навчальна лабораторія аналізу ґрунтів і природних вод географічного факультету.
Студенти проходять низку практик – екологічну, регіональну екологічну, біологічну, гідрометеорологічну, з фіто- і зооконтролю на митниці, екологічного контролю на митниці і прикордонних територіях.
Відділення комп’ютерних наук готує молодших спеціалістів зі спеціальності “Обслуговування програмних систем і комплексів”. До підготовки студентів залучено найкращих педагогів двох потужних факультетів Університету – фізичного та факультету електроніки. Випускники відділення, здобувши одночасно підготовку з комп’ютерних, фізичних та математичних наук, зможуть за допомогою комп’ютерної техніки успішно розв’язувати задачі, які вимагають відповіді не тільки на запитання “як” і “чому”, що притаманне фізиці, а й “у який спосіб”, що характерно для програмування.
Необхідність саме таких фахівців зумовлює невпинний розвиток виробництва, широке впровадження у різноманітні сфери діяльності людей XXI століття комп’ютерної техніки – у промисловості, освіті, медицині, банківській справі, комерційній діяльності. Випускники відділення зможуть працювати у приватних структурах, пов’язаних із сучасними технологіями пошуку, обробки та захисту інформації, експертними системами, комп’ютерними мережами.
Студенти опановують гуманітарні науки, фундаментальні, професійно орієнтовані та спеціальні дисципліни. Здобувають підготовку з фізики, вищої математики, електротехніки та електроніки, комп’ютерної графіки та WEB-дизайну, процедурного та об’єктно орієнтованого програмування, теорії ймовірності та математичної статистики, теорії коливань і хвиль. У спеціальних курсах студент набуває теоретичні й практичні знання з основ функціонування комп’ютерних мереж, комп’ютерної схемотехніки, вивчає адміністрування програмних систем і комплексів, офісні та математичні пакети, нейромережі, системи управління базами даних та ін.
Навчальну та виробничі практики студенти проходять у лабораторіях Університету, підприємствах державних і приватних структур.
Відділення електроніки готує молодших спеціалістів зі спеціальності “Конструювання, виробництво і технічне обслуговування виробів електронної техніки”. У Західному регіоні України зосереджено чимало підприємств державних і приватних структур, конструкторських бюро, які здійснюють розробку та виробництво приладів електронної техніки. Крім того, широке впровадження у різноманітні сфери діяльності сучасної електронної техніки, зокрема комп’ютерних систем, медичної апаратури, офісної техніки, складної побутової техніки, актуалізує проблему її технічного обслуговування та ремонту. Усе це зумовлює значну потребу відповідних фахівців.
Студенти теоретично вивчають та здобувають практичні навички з фізичної електроніки, мікроелектроніки, радіоелектроніки, основ цифрової схемотехніки, мікропроцесорної техніки, сучасної аудіо- та відеотехніки, основ супутникового телебачення. Проходять навчання в лабораторіях аудіо- та відеотехніки, цифрової схемотехніки, мікропроцесорної техніки, основ радіоелектроніки.
Виробничу практику студенти проходять у лабораторіях Університету, на підприємствах та організаціях, пов’язаних із виробництвом, обслуговуванням та налагодженням електронної техніки.
Молодших спеціалістів у коледжі готують згідно з навчальними планами, які максимально інтегровані з навчальними планами відповідних факультетів ЛНУ ім. Івана Франка, щоб найкращі випускники мали змогу продовжити навчання в Університеті.
Для якісної підготовки спеціалістів у коледжі обладнано 13 навчальних лабораторій, 3 комп’ютерні класи, локальну мережу із виходом у мережу “Інтернет”. У локальній мережі доступні електронні версії робочих навчальних програм, методичних розробок, посібників та підручників.
Вступ на всі спеціальності коледжу – на конкурсній основі за результатами зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти, підтверджених сертифікатами Українського центру оцінювання якості освіти з таких предметів:
– профільний предмет: хімія, фізика та математика (за спеціальностями);
– другий предмет: українська мова та література.
Щороку на 1-й курс Природничого коледжу зараховують 85 студентів на бюджетну форму навчання.