Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Сертифікат для консула

2016-03-30-certificate-08Під час зустрічі адміністрації Львівського національного університету імені Івана Франка з консулом Генерального консульства Чеської Республіки у Львові Валерією Фюлеовою Ректор Володимир Мельник вручив їй свідоцтво про підтвердження сертифікаційного рівня володіння українською мовою як іноземною.
За словами доцента кафедри українського прикладного мовознавства Данути Мазурик, Валерія Фюлеова підтвердила знання української мови як іноземної на рівні С1, що відповідає рівню володіння мовою досвідченого користувача.
У розмові з Ректором і проректорами Марією Зубрицькою та Романом Гладишевським консул зазначила, що «однією з важливих складових роботи у сфері міждержавних відносин є володіння мовою тієї країни, де перебуваєш на дипломатичній службі, адже це дозволяє краще збагнути ментальні особливості того чи іншого народу».
Ректор Володимир Мельник привітав чеського дипломата із вагомим здобутком на шляху до інтеграції в україномовне культурне середовище і наголосив, що своїм прикладом Валерія Фюлеова утверджує українську як мову міжнародного спілкування.
Варто зазначити, що Центр міжнародної освіти спільно з кафедрою українського прикладного мово­знав­ства здійснює сертифікацію знань з української мови відповідно до «Стандарту української мови як іноземної Львівського національного університету імені Івана Франка».
Львівський університет є доброю базою не лише для сертифікації знань з української мови, а й для її вивчення та підвищення рівня володіння українською мовою як іноземною.
Відділ тестування іноземних громадян з української мови та кафедра українського прикладного мово­знав­ства мають багаторічний досвід співпраці з міжнародними мовними школами та центрами, які діють при міністерствах закордонних справ різних країн. Упродовж останніх кількох років представники дипломатичного корпусу, зокрема посли та консули Великобританії, консули Польщі, аташе з культури Японії, обирали Львівський національний університет імені Івана Франка як потужний осередок розвитку україністики, де вони вивчали українську мову та вдосконалювали свої знання.
Додамо, що відділ тестування іноземних громадян з української мови працює на базі Центру міжнародної освіти Інституту післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки. Важливим напрямом його роботи є сертифікаційне тестування для визначення рівня володіння українською мовою як іноземною (УМІ).
Для проведення тестування використовують мовні стандарти і відповідні тести, укладені викладачами підготовчого відділення для іноземних громадян. Відділ проводить сертифікаційні іспити з УМІ для всіх рівнів володіння українською мовою.
Усі охочі визначити свій рівень володіння українською мовою можуть це зробити у відділі тестування й отримати відповідний сертифікат, який засвідчує рівень їхньої мовленнєвої компетенції і дозволяє провадження освітньої, комерційної, консультативної та інших видів легальної діяльності на території України.

Ірина Онисько
Фото Олега Вівчарика