Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Перспективи досліджень у галузі біотехнології антибіотиків

Упродовж 21-22 березня 2016 року з офіційним візитом кафедру генетики та біотехнології біологічного факультету відвідали професори Хіросімського технологічного інституту (Японія) Козо Очі та Йошіказу Хірага.
Під час зустрічі генетиків Університету з японськими колегами йшлося про перспективи подальшої співпраці між кафедрою генетики та біотехнології і науковою групою професора Козо Очі – одного з провідних фахівців із біотехнології антибіотиків, який працює у цій галузі вже майже півстоліття і є близьким колегою професора Сатоші Омура – нобелівського лауреата 2016 року в галузі фізіології та медицини.
Зазначимо, що кафедра генетики та біотехнології ЛНУ ім. Івана Франка та Відділ наук про життя Хіросімського технологічного інституту спільно працюють над українсько-японським проектом «Рибосома як регуляторний елемент метаболізму: нове розуміння на основі підходів геномної інженерії» (професор Козо Очі та професор Богдан Осташ є співкерівниками проекту), який присвячений опрацюванню принципово нових підходів до конструювання бактерій-надпродуцентів антибіотиків із використанням механізмів генетичного регулювання на рівні трансляції та методів рибосомної інженерії.
Під час свого візиту до Львівського університету японські науковці зустрілися з працівниками, аспірантами й студентами кафедри генетики та біотехнології та ознайомились із найновішими результатами наукової роботи українських учених.
Додамо, що в рамках наукового семінару кафедри 22 березня 2016 року професор Козо Очі прочитав лекцію, присвячену сучасним досягненням у галузі генної інженерії продуцентів антибіотиків та пошуку нових природних сполук, шляхам активування критичних генів бактерій та новітнім підходам до вдосконалення біотехнологічних продуцентів біологічно активних сполук.
Візит професорів Хіросімського технологічного Інституту Козо Очі та Йошіказу Хірага – важливий етап у співпраці вчених кафедри генетики та біотехнології з японськими колегами.

Віктор Федоренко,
професор, завідувач кафедри генетики та біотехнології