Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Манодж Кумар Бхарті: «Індія сьогодні така, якою Європа хоче бути завтра»

Bharty_2016-04-16-posol-02У рамках робочого візиту до Львова Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Індія в Україні Манодж Кумар Бхарті 15 квітня 2016 року зустрівся зі студентами та викладачами Університету.
Проректор із науково-педагогічної роботи та міжнародного співробітництва Марія Зубрицька представила гостя, зазначивши, що «сьогодні студенти мають унікальну нагоду глибше пізнати Індію: ознайомитися з реаліями країни, поринути в її минуле і зазирнути у майбутнє, а також поспілкуватися із непересічною людиною – Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Індія Маноджем Кумаром Бхарті».
У форматі лекції-презентації, Посол розповів, чому Індія є важливою й унікальною країною з численними можливостями і вагомим потенціалом для ведення міжнародного діалогу та зосередив увагу на важливій ролі її культури, історії та досягнень для світової спадщини».
«Індія – це благодатна земля й унікальна країна, де щасливо живуть люди. Знаково, що саме на честь лише однієї країни в світі – Індії – назвали океан», – з гордістю сказав Посол і навів переконливі аргументи на підтвердження своєї тези.
«Республіка Індія – це сьома за величиною країна у світі з п’ятитисячолітньою історією. Сьогодні вона складається із 29 штатів і 5 унітарних територій, володіє 7, 516 км берегової лінії і має 22 (!) офіційні державні мови. З раннього дитинства кожного громадянина Індії навчають щонайменше трьом мовам – це рідна, англійська й хінді», – розповів Манодж Кумар Бхарті.
Під час зустрічі зі студентами та викладачами Університету Надзвичайний і Повноважний Посол зосередив увагу на кількісних показниках населення цієї країни. За словами дипломата, сьогодні в Індії проживає 1 мільярд 220 мільйонів осіб, з яких 375 мільйонів живуть заможно (за європейськими стандартами). У цьому контексті Манодж Кумар Бхарті підкреслив, що велика кількість населення тієї чи іншої країни – це радше перевага, яку можна використовувати для державних цілей.
Крім того, за словами дипломата, Індія є четвертою країною в світі за економічними показниками, і найбільшою англомовною нацією, яка має низку унікальних маловідомих фактів, що демонструють важливість і перспективність країни на світовій арені. «Напрацювання в нашій ІТ-сфері, сфері біо-технологій та фармацевтиці – визнані у всьому світі; 625 мільйонів осіб говорять англійською мовою, а армія, яка, до слова, ніколи не була завойовником і не атакувала жодну з країн світу, займає третє місце в світі за чисельністю і бойовою готовністю. У нас видають 5 600 щоденних газет й 15 000 тижневиків… Словом, Індія сьогодні така, якою Європа хоче бути завтра», – впевнено заявив Манодж Кумар Бхарті.
У рамках лекції амбасадор наголосив на високому рівні демократичності та відкритості країни, відзначивши, що на виборах у 2014 році в Індії проголосувало 815 мільйонів виборців.
Під час лекції Посол розповів студентам про безцінні надбання індійського народу – священні тексти індуїзму та їх тлумачення – Веди й Упанішади, які були написані у так званий «ведичний період» 3-4 тисячі років тому.
За словами дипломата, «у цих книгах були описані всі аспекти людського життя, починаючи від розташування планет до медицини». «Саме в стародавній Індії були закладені основи сучасної науки. Індійці подарували світові системи рахування, шахи як вид спорту та багато іншого. Неможливо заперечити той факт, що стародавні індійці знали все», – зазначив Манодж Кумар Бхарті та продемонстрував студентам техніку швидкого множення багатозначних чисел.
Окремо дипломат порушив релігійне питання. «Для індійців релігія – це те, що існує над людьми, це істина, до якої потрібно прагнути», – сказав Посол. У цьому контексті Манодж Кумар Бхарті розповів аудиторії про популярні сьогодні заняття йогою, зазначивши, що «йога – це не просто комплекс вправ для поліпшення свого фізичного тонусу, а це, насамперед, підготовка тіла і розуму до глибшої медитації».
Дипломат детально зупинився й на сучасному розвитку медицини в Індії, наголосивши на світовому визнанні, якості й купівельної спроможності населення, коротко розповів студентам про національну кухню Індії, одяг і ювелірні прикраси. Манодж Кумар Бхарті жартома сказав: «11% золота всього світу – на руках індійських жінок».
Розмірковуючи про майбутнє країни, Надзвичайний і Повноважний Посол окреслив три основні напрями розвитку Індії – дотримання демократичних цінностей, постійний ріст економіки й підвищення рівня освіченості населення.
На завершення зустрічі студенти мали змогу поставити гостю запитання. Зокрема, студентів цікавили питання щодо можливостей здобувати вищу освіту в Індії. Як зазначив Манодж Кумар Бхарті, 9 із 10 випускників школи хочуть мати вищу освіту, зокрема, стати лікарями.
«В Індії існує проблема відсутності місць для навчання в прямому сенсі. Тож багато випускників змушені їхати закордон здобувати вищу освіту. Лише в Україні медицину вивчають 6100 студентів з Індії. Ваша країна має надзвичайний потенціал і можливість збільшити цю цифру щонайменше в чотири рази, модернізувавши систему вищої освіти. До того ж країна зароблятиме додаткові мільйони доларів до державного бюджету. Але до цього варто лише докласти зусиль», – переконаний Посол.
Наостанок Манодж Кумар Бхарті оптимістично зазначив: «Індія – це те явище, яке повинно всіляко надихати кожного з нас».

Ірина Онисько
Фото Олександри Чури