Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

«Містична школа «Буквордс»

2016-05-13-school-05Упродовж 12–15 травня 2016 р. наше місто перетворилося на фантастичний простір для дітей, які люблять книжку: «Форум видавців» у Львові організував Фестиваль дитячого читання «Книгоманія». У заході також взяла участь Наукова бібліотека Університету.

Уже другий рік поспіль головний читальний зал університетської книгозбірні зусиллями бібліотекарів і волонтерів перетворюється на містичну школу «Буквордс», до якої приймають юних книгомагів – переможців Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Найкращий читач України – 2016».
У четвер, 12 травня 2016 р., діти знову поринули в добре знайому їм із книжок про юного чарівника Гаррі Поттера атмосферу, повну найдивовижніших несподіванок, химерних небезпек, та найголовніше – щирої дружби та підтримки. Зустрічав гостей злостивий і буркотливий шкільний сторож Філч (заступник директора Наукової бібліотеки Ігор Огура. Увійти в зачаровані двері допомагав поважний і статечний майстер магічних паличок Олівандер (директор Наукової бібліотеки Василь Кметь) спільно з викладачем основ бібліомагії та захисту від темних неуцтв Емілією Книгогриз (співробітниця Центральної міської дитячої бібліотеки Тетяна Пилипець). Директор школи, професор швидкочитання та верховний книгомаг Григорус Чопикдор (вчений секретар Наукової бібліотеки Григорій Чопик) вітав новоприбулих книгомагів, а куратори гуртожитків запрошували скористатися «профільними» перевагами: у Біблірині цінують виваженість, терпіння до роботи зі старовинними архівами й уміння докопуватись до істини (це майбутні найкращі та найамбітніші бібліомаги та працівники найкращих чаросховищ); у Фейріпафі – чекають на добрих і щирих, працьовитих, наполегливих, а головне – оптимістично налаштованих учнів; у Містіклов запрошують тих, хто прагне до заборонених знань, обожнює детективні історії та вміє берегти таємниці; в Адвендор кличуть тих, хто завжди йде до мети, не боїться ризикувати, відзначається благородством, спраглістю нових знань, прагненням до мандрів. У ролях кураторів гуртожитків виступили: поетеса та викладач Університету Галина Крук, письменник Олександр Есаулов, випускниця ЛНУ ім. Івана Франка, музикант, вокаліст гурту «Джалапіта» Соломія Чубай, аніматор Олег Вегера, координатор Дитячого форуму Анна Батищева.
2016-05-13-school-26Церемонія сортування у відповідні гуртожитки-команди завершилася тим, що діти тягнули лотерею-віщування, яке підготувала добра відьмочка Летисія (завідувач відділу зберігання наукової літератури Наукової бібліотеки Тетяна Камацька). Після того вони прослухали перші уроки в містичній школі, успішно виконали всі завдання, на завершення взявши участь у Тричаклунському турнірі, під час якого за допомогою кураторів складали віршовані закляття, аби розчаклувати нечитаючу дитину. І – перемогли! Усі неуцтва та невігластва були подолані, а начитані діти з відчуттям гідно виконаного обов’язку отримали книжкові нагороди та почесні відзнаки юних книгомагів.
Варто зазначити, що свято не відбулося б без участі багатьох інших людей, як от: випускників ЛНУ ім. Івана Франка Тараса Федорчака, Миколи Ількова-Свидницького (завідувач відділу рукописних, стародрукованих та рідкісних книг ім. Ф. П. Максименка Наукової бібліотеки), які виступили в ролі «живих картин»; підтримки з боку інших підрозділів Університету: завідувача Зоологічного музею ім. Б. Дибовського Ігоря Шидловського, який «делегував» для «Буквордсу» величну білу сову, а також завідувача Навчального телерадіоцентру Юрія Чабана. Окрему подяку варто висловити координатору від «Форум видавців» Неллі Клос, яка всі дні фестивалю опікувалася юними переможцями конкурсу, стежачи, щоб діти впродовж їхнього перебування у Львові не втрачали відчуття свята.
Цікавим експериментом цього року стало залучення вчителів та батьків, які супроводжували переможців Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Найкращий читач України». Для них було організовано літературну вікторину, граючи в яку, вони мали нагоду відчути себе також безпосередніми учасниками «Дитячого форуму – 2016». Модератор та автор гри – завідувач сектору бібліології науково-бібліографічного відділу Наукової бібліотеки Ігор Петрій.
Окрім церемонії для загальноукраїнського рівня, у Науковій бібліотеці ЛНУ ім. Івана Франка у суботу 14 травня 2016 р. окремо відбулося також урочисте нагородження переможців читацького конкурсу обласного рівня. Діти з районів Львівщини захоплено влилися в дійства в університетській книгозбірні, активно брали участь у квестах, демонструючи широку ерудицію та любов до книжки.
Показово, що церемонія посвячення в учні містичної школи «Буквордс» стала для переможців Всеукраїнського конкурсу дитячого читання уже доброю традицією, що дає можливість юним книгоманам з усіх куточків України дізнатися більше про бібліотеку Львівського університету, потрапити до найдавнішої книгозбірні України, побачити унікальні книжкові пам’ятки, відчути академічну атмосферу Львівського національного університету імені Івана Франка. Неформальне знайомство з історією та фондами університетської книгозбірні, видатними здобутками вчених, відомими особистостями, пов’язаними з Львівським університетом, запам’ятовується дітям надовго, заохочуючи їх і надалі читати та цікавитися наукою. Невипадково цей невимушений профорієнтаційний захід став яскравою увертюрою до «Днів науки – 2016» у Львівському університеті (у рамках Всеукраїнського фестивалю науки).

Бібліотечний квест «Навздогін за книжкою»

Уперше цього року 12–15 травня 2016 р. Наукова бібліотека ЛНУ ім. Івана Франка взяла участь в організації гри для дітей – бібліотечний квест «Навздогін за книжкою», у якій юні читачі збирали різні «суперсили», як-от: «Рвійна» (простір «Рухливий»), «Зачудована» (простір «Читальня», «Лекційна»), «Перевтілювальна» (простір «Артистичний», «Студійний»), «Чуйна» (простір «Екологія-мандри») та ін. Книгозбірня Франкового університету на майданчику Суперсила «Пам’ятлива» (видавничий, музейний, бібліотечний сегмент) у приміщенні Львівського палацу мистецтв запропонувала квест «Історія створення книги». Приблизно 2 тис. дітей і підлітків взяли участь у захопливій подорожі від папірусного сувою, давніх манускриптів (Євангеліє; рукописний т. зв. «Кодекс Гертруди»), перших друкованих видань (інкунабули; палеотипи), аж до звичної форми книги, представленої першодруком «Кобзаря» Т. Шевченка 1840 р.
На кожній із шести локацій учасники квесту слухали певні короткі історії, вгадуючи слово-ключ. І хоч завдання навіть деяким дорослим виявилися не під силу (напр.: Як звали внука Київського великого князя Ярослава Мудрого, зображеного на мініатюрі у «Трірському псалтирі»? Або ще: «Як називалася червона фарба, якою писали ініціали у пергаментних книгах?»), всі діти успішно і досить швидко знайшли розв’язок, здобувши відповідні бали. Відтак, за активність, старання і вміння у нагороду отримали нові книжкові видання. Але найголовніше – юні читачі у такій ігровій формі познайомилися з історією створення книжки, побачили унікальні пам’ятки і ще раз переконалися, що читання – це завжди захоплива пригода.
До того ж, у головному читальному залі Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка відбулася зустріч із дитячим письменником Олександром Есауловим, а також мозковий штурм «Час читати… по-новому!» за участю найкращих читачів України та письменників Лесі Ворониної, Христини Лукащук, Оксани Думанської і Тараса Шила (модератор – співробітниця Львівської обласної бібліотеки для дітей Ірина Патрон). Спрямована на популяризацію читання, акція дала дітям можливість висловити свої міркування щодо переваг і недоліків онлайнового й офлайнового проведення конкурсу «Найкращий читач України» (у п’ятницю, 13 травня 201601 р.)
Завершальним акордом зустрічей із юними книгоманами в університетській книгозбірні стало вже традиційне урочисте відзначення переможців конкурсу читацьким сертифікатом Наукової бібліотеки ЛНУ імені Івана Франка (у суботу, 14 травня 2016 р.). Понад сорок дітей отримали цю почесну нагороду, яка дає право ще в статусі школяра користуватися багатими фондами найдавнішої в Україні бібліотеки (ставши студентами, можуть безкоштовно обміняти сертифікат на читацький квиток).
Захоплені феєричним святом юні книгомани з усіх куточків України від’їжджали додому сповнені новими знаннями та враженнями. Надіємося, що незабаром знову побачимо їх: когось – переможцем «Найкращий читач України – 2017», а когось – уже в ролі абітурієнтів і студентів Львівського університету.

Роман  ЛАВРЕНТІЙ,
завідувач відділу культурно-просвітницької роботи
Наукової бібліотеки Університету
Фото Олега Вівчарика