Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Українсько-болгарська співпраця

2016-06-02-cooperation-10Під час офіційної зустрічі, що відбулась 31 травня 2016 року, ректори Львівського національного університету імені Івана Франка та Пловдівського університету імені Паїсія Хілендарського Володимир Мельник і Запрян Козлуджов підписали угоду про академічну співпрацю.
У зустрічі також взяли участь: радник Посольства Республіки Болгарія в Україні Петар Танев, декан філологічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка Святослав Пилипчук і заві­ду­вач кафедри слов’янської філології Алла Татаренко.
Відповідно до тексту угоди, сторони мають на меті розвивати співробітництво в різних сферах університетського життя, що передбачає проведення спільних наукових досліджень, стажування для молодих викладачів і науковців, обмін студентами, участь у наукових заходах, обмін навчально-методичними матеріалами, видання спільних публікацій та інші форми обміну науковим і педагогічним досвідом.
Українсько-болгарська співпраця Львівського та Пловдівського університетів також передбачає кооперацію у сфері університетської політики й управління з метою обміну досвідом і налагодження взаємозв’язків між бібліотеками обох вишів.
За словами Ректора Університету Володимира Мельника, підписання угоди є початком нового етапу багаторічного співробітництва ЛНУ ім. Івана Франка з ВНЗ Болгарії, коли до партнерів нашого університету, Софійського та Великотирнівського – приєднався Пловдівський університет імені Паїсія Хілендарського. Ректор наголосив, що Львівський університет має значні напрацювання у сфері болгаристики. На підтвердження своїх слів Володимир Петрович подарував ректорові Пловдівського університету імені Паїсія Хілендарського найновіші видання вчених нашого Університету про болгарську мову, літературу, культуру та історію.
Львівський університет об’єд­ну­ють із університетами та науковими інституціями Болгарії понад 35 років співпраці. Упродовж цього періо­ду наші викладачі налагодили тісні контакти з болгарськими колегами.
Завідувач кафедри слов’янської філології Алла Татаренко зазначила, що 1978 року на цій кафедрі було відкрито спеціалізацію «болгарська мова та література». За словами Алли Леонідівни, болгарська мова є однією із найперспективніших для вивчення слов’янських мов. Близько 30 студентів ЛНУ ім. Івана Франка щорічно вивчають болгарську мову як основну.
Ректор Пловдівського університету імені Паїсія Хілендарського Запрян Козлуджов розповів про плани майбутнього академічного спіробітництва, серед яких особливе зацікавлення у присутніх викликали перспективи розвитку україністики у другому за розмірами університеті Болгарії. Він подякував колегам за високий рівень розвитку болгаристики у Львівському університеті й висловив сподівання на подальшу дієву співпрацю академічних спільнот обох університетів.
Додамо, що 31 травня 2016 року в мерії було підписано угоду про співпрацю Львова й болгарського міста Пловдів.
Зазначимо, що згідно з Протоколом про співробітництво та обмін між Міністерствами освіти та науки Республіки Болгарія та України Міністерство Болгарії виділяє 5 місць для студентів і викладачів болгаристів та славістів  для участі в щорічному літньому семінарі з болгарської мови, літератури та культури.
Семінар проходитиме у Велико­тир­новському університеті ім. Свв. Ки­рила та Мефодія (2 місця) та Софій­сько­му університеті ім. Климента Ох­рид­ського (3 місця).

Тетяна Шемберко
Фото Олега Вівчарика