Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

24 Міжнародний славістичний колоквіум

2016-05-27-colloquium-05Починаючи з 1992 року, щорічно Інститут славістики Львівського національного університету імені Івана Франка проводить Міжнародний славістичний колоквіум на відзначення пам’яті слов’янських першопросвітників – рівноапостольних Кирила і Мефодія.
26 травня у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка розпочав роботу вже 24-ий славістичний колоквіум, співорганізаторами якого цього року є кафедра славістики Белградського університету (Сербія) та філологічно-мистецький факультет Крагуєвацького університету (Сербія).
Під час урочистого відкриття колоквіуму професор Алла Татаренко привітала закордонних гостей та учасників заходу з різних міст України. Вона наголосила, що колоквіум проходитиме в атмосфері свята – Днів писемності та пошанування слов’янських святих Кирила і Мефодія, 140-річчя від дня народження Іларіона Свєнціцького, ім’я якого тепер носить кафедра слов’янської філології.
Професор Алла Татаренко висловила сподівання, що цей славістичний колоквіум стане справжнім святом науки, маленьким місцем і початком великих наукових відкриттів, яке також сприятиме налагодженню міцної міжнародної наукової дружби.
Зертаючись до учасників колоквіуму, проректор з науково-педагогічної та виховної роботи Ярослав Гарасим наголосив, що Університет радо вітає науковців з усього світу. Ярослав Іванович висловив сподівання, що синтез академічності й новаторства, жвавий обмін думками науковців-славістів буде цікавий кожному.
Декан філологічного факультету Святослав Пилипчук у вітальному слові наголосив на вагомому внес­кові Івана Франка в розвиток славістичних студій і на вкладі в славістичну науку доробку Іларіона Свєнціцького, який виховав у нашому Університету плеяду науковців-славістів. Декан також побажав учасникам плідних дискусій, нових ідей і їх успішної реалізації.
Далі з вітальною промовою виступив заступник декана філологічно-мистецького факультету Крагуєвацького Університету Нікола Бубаня та професор кафедри славістики Белградського університету, багатолітній її завідувач Веріца Копрівіца.
На пленарному засіданні львівські науковці разом зі сербськими колегами розмірковували над питаннями походження слов’янської писемності, про тенденції розвитку сучасної сербської літературної мови, перспективи параславістичних студій тощо.
У рамках проведення колоквіуму професор Алла Татаренко презентувала нові літературно-критичні та перекладознавчі праці львівських славістів, а також переклади українською мовою текстів сучасної літератури слов’янського світу.
Наукову та навчальну літературу було представлено збірниками практичних завдань зі старослов’янської, хорватської та сербської мови, українсько-болгарським розмовником.
Професор Людмила Васильєва презентувала результати реалізованого проекту, в рамках якого вийшли друком «Українсько-сербський», «Українсько-словенський» і «Українсько-хорватський» словники.
Надалі учасники колоквіуму продовжив свою роботу згідно в секціях мовознавства, літературознавства, історії й історії культури. Підсумкове пленарне засідання 24 Міжнародного славістичного колоквіуму відбулося 27 травня.

Анастасія Коник
Фото Олександри Чури