Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Філологічний факультет

Офіційний початок української філологічної науки у Львівському університеті – заснування 1848 року кафедри української словесності, яку очолив один із активних діячів “Руської трійці” Яків Головацький. От уже понад 160 років поспіль львівські вчені-філологи популяризують рідне слово, щоразу розкриваючи нові таємниці його сутності.
Сьогодні філологічний факультет готує фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем “бакалавр” за напрямом “Філологія” із правом продовжити навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем “магістр” за такими спеціальностями: українська мова та література, фольклористика, мова та література (польська, чеська, словацька, хорватська, болгарська, сербська, російська, перська, арабська, японська). 2004 року створено кафедру польської філології, одним із пріоритетних напрямів діяльності якої є налагодження контактів із польськими колегами, обмін студентами та викладачами. У 2005 році відкрито нові спеціальності – “Літературна творчість” і “Прикладна лінгвістика”, 2010 року здійснено перший набір студентів на заочне відділення за спеціальністю “Польська мова і література”, що підтверджує здатність розвивати на факультеті всі вектори сучасної філологічної науки. Систематична робота, спрямована на розширення мовних і літературних обріїв, засвідчує прагнення розвивати здобутки львівської філологічної школи, готуючи висококваліфікованих фахівців із різних галузей (літературознавства, мовознавства, фольклористики тощо).
Активну і вагому участь у житті філологічного факультету беруть студенти. Вони – ініціатори, організатори й учасники різноманітних наукових форумів (конференцій, читань, диспутів, семінарів) всеукраїнського та міжнародного рівнів. Візитна картка філологічного факультету – щорічна всеукраїнська наукова конференція молодих учених-філологів “Vivat academia”.
Студенти також мають змогу реалізувати власні зацікавлення у різних наукових гуртках. На кафедрі слов’янської філології діє гурток вивчення серболужицької мови (науковий керівник – професор В. Моторний). Кафедра загального мовознавства щосеместру під керівництвом професора Г. Мацюк проводить засідання студентського наукового соціолінгвістичного семінару. Студенти кафедри польської філології є учасниками проблемної групи, що вивчає методи і принципи укладання українсько-іншомовно-слов’янських тематичних словників. Після відкриття на факультеті спеціальності “Літературна творчість” за освітньо-кваліфікаційним рівнем “магістр” пожвавилася й отримала друге дихання робота над підготовкою та редагуванням газети філологічного факультету “Ярослов”.
Доброю традицією є участь найкращих студентів факультету в літературних вечорах, культурних і мистецьких заходах університетського та загальноміського масштабів. Упродовж чотирьох років майже всі літературно-мистецькі акції в Університеті відбуваються за участі дівочого хору “Ліра” під керівництвом Оксани Мельничук. Цей тепер загальноуніверситетський колектив засновано саме на філологічному факультеті.
На факультеті активно діє студентське самоврядування, спрямоване на самоорганізацію молодіжного середовища. Результат нетривалої діяльності цього осередку енергійних людей – заснування “Клубу шанувальників кіно”, що організовує перегляд класики світового кінематографа, а також створення студентського театру “Нуль дихання”. Учасники студентського самоврядування та профспілки організовують щорічні “Дні філологічного факультету”, численні екскурсії історичними місцями Львівщини, футбольні турніри між викладачами та студентами.
На факультеті працюють 153 викладачі, з них 17 професорів, докторів філологічних наук, 68 доцентів, кандидатів філологічних наук. Викладачі факультету читають лекції не тільки для наших студентів, а й для широкої аудиторії в багатьох університетах Європи: міст Кракова, Щеціна, Любліна, Вроцлава (Польща), в Українському вільному університеті (Мюнхен, Німеччина), в університетах США.
Наукова робота факультету спрямована на дослідження фундаментальних проблем філології, створення нових підручників і посібників, проведення наукових читань, конференцій, семінарів. Упродовж 2010 року викладачі факультету опублікували 9 монографій, 550 статей, 8 навчальних посібників, хрестоматії, словники, методичну літературу.
Філологічний факультет Університету один із перших в Україні запровадив нові навчальні курси, які повертають нашій культурі замовчувані факти, постаті, явища, представляють маловідому донедавна спадщину видатних українських учених і письменників.
Випускники факультету працюють у науковій та освітянській філологічних сферах. Філологи-бакалаври можуть обіймати посади в засобах масової інформації, творчих спілках, працювати вчителями в середніх школах. Спеціалісти і магістри готуються до участі в наукових дослідженнях (академічні інститути мовознавчого та літературознавчого профілів), можуть викладати в середніх загальноосвітніх закладах і вищих навчальних закладах.
Серед випускників філологічного факультету – видатні письменники, політики, дипломати і правозахисники, редактори друкованих видань, керівники освіти, ті, хто щоденною вчительською працею плекає молоде покоління українців, виховуючи любов до рідного слова, до національної культури, підносячи національну гідність.