Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Практика філологів у Познанському університеті імені Адама Міцкевича

DSC02819_poznanУ рамках угоди про співпрацю з Університетом імені Адама Міцкевича (м. Познань), що була підписана 2009 року, магістри філологічного факультету під керівництвом кандидата філологічних наук, асистента кафедри українського прикладного мовознавства Львівського університету Іванни Фецко впродовж 1-11 квітня 2016 року проходили навчальну практику в Інституті неофілології Познанського університету.
Аби здобути практичний досвід викладання української мови в польськомовній аудиторії, цьогоріч п’ятеро студентів (Ольга Сарабура, Марія Скоробогата, Олена Стеців, Галина Стецьків та Андрій Смицнюк) працювали із друго- і третьокурсникамиУніверситету імені Адама Міцкевича (м. Познань).
Українські студенти розпочали підготовку до занять ще в Україні, розробивши низку практичних завдань і тематичний план лекцій. Познайомившись із групами польських студентів-україністів, практиканти визначили рівень їхніх знань української мови. Кожне заняття передбачало виконання вправ, спрямованих на розвиток усіх видів мовленнєвої діяльності (читання, слухання, говоріння і письмо). Граматичні теми були максимально адаптовані до навчання української мови як іноземної. Незважаючи на те, що заняття було розраховано для студентів другого та третього курсів, деякі першокурсники теж виявили бажання долучитися до співпраці.
Студенти-практиканти проводили заняття з української мови, під час яких ознайомили своїх польських колег із традиційною культурою українців і дискутували на актуальні теми соціальної проблематики.
Галина Стецьків розповіла другокурсникам Познаньського університету про українські релігійні і родинні свята та урочистості. Завдяки креативному підходу до теми, значній кількості цікавої інформації у поєднанні з ілюстративним матеріалом, студентці вдалось зробити заняття інтерактивним і захопливим. Найбільше запам’яталися її вправи про символіку Великодня.
Про писанкарство та кобзарство йшлося на заняттях Ольги Сарабури та Марії Скоробогатої. Польські студенти мали змогу не лише дізнатись про традицію писанкарства, а й розмалювати власноруч пасхальне яйце. Марія Скоробогата зробила екскурс у минуле та розповіла колегам із-за кордону історію виникнення та побутування кобзарства на теренах України.
Практичні навики третьокурсники Познанського університету здобували на заняттях Андрія Смицнюка, який представив тему, що безпосередньо стосується питання працевлаштування та спільного й відмінного в назвах професій.
Дещо іншим тематично було заняття Олени Стеців на тему: «Боротьба зі злочинністю та тероризмом». Олена розповіла про злочини ХХІ століття, а також зробила підбірку суперечливих законів, які є в різних країнах світу.
Студенти-практиканти відвідували заняття своїх колег-одногрупників. Після кожного проведеного заняття керівник разом із практикантами аналізували помилки, давали цінні поради. До обговорення й рецензування занять українських студентів долучилися й викладачі кафедри україністики Познанського університету – Рішард Купідура, Марія Четирба та Олена Гуменюк. Такий різнобічний аналіз роботи студентів давав можливість практикантам осмислити, який матеріал варто використовувати на заняттях, а що залучати до занять в іншомовній аудиторії недоцільно.
Під час проходження практики львівські студенти мали чудову можливість зустрітися з цікавими особистостями: Почесним консулом України в Познані Вітольдом Хоровським, який розповів про міцні й тривалі польсько-українські взаємини, директором Інституту російської філології, професором Анжеєм Сітарським, котрий ознайомив гостей зі Львова із діяльністю інституту та кафедри україністики. На наших студентів чекала ще одна несподіванка – зустріч із львівським письменником Богданом Коломійчуком за посередництвом викладача кафедри україністики Рішарда Купідури.
У ході діалогу з представниками польської сторони студенти побачили велике прагнення поляків пізнавати своїх сусідів, їхню культуру, а також допомагати та підтримувати на шляху до євроінтеграції.
Культурна програма перебування студентів Львівського університету в Польщі також включала візит до Катедри на острові Тумському, звідки, за словами польських колег розпочинається історія їхньої країни. Вперше відвідини Катедри були пов’язані із хоровим концертом, на якому українські практиканти побували 1 квітня. Вдруге – після інтерактивного музею «Брама Познаня», який студенти відвідали 10 квітня. Експозицію музею пов’язано з історією головної святині Познані – Катедрою. Про давню архітектуру, побут, звичаї, історію острова Тумського можна побачити на макетах, відеороликах, мультимедійних сенсорних екранах, а почути – за допомогою аудіогіда.
У перервах між заняттями та офіційними зустрічами українські студенти побували також і Музей народного мистецтва, парк Цитадель і центр культури «Замок».
Також студентам запам’яталася поїздка до Берліна, де вони відвідали університет Гумбольдта, побачили Бранденбурзькі ворота, Рейхстаг, Берлінську стіну, концертний зал Берліна та знаменитий берлінський фонтан «Нептун».
Загалом два тижні практики в Познані були надзвичайно плідними і для польської, і для української сторін. Студенти ЛНУ ім. Івана Франка практикувалися у викладанні української мови як іноземної, а польські здобували практичний досвід у спілкуванні живою українською мовою з її автентичними носіями.
Візит до Познані збагатив студентів-практикантів незабутніми враженнями. Мабуть, кожен із них відкрив для себе це місто по-своєму, закарбовуючи в пам’яті найяскравіші моменти подорожі.

Ольга Сарабура та Олена Стеців,
магістри філологічного факультету