Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Веб-ресурси Інституту Славістики: здобутки та перспективи розвитку

В умовах становлення та розвитку інформаційного суспільства кожен з нас відчув, як стрімко змінилося й безупинно продовжує змінюватися наше життя. Комп’ютери й Інтернет стали невід’ємною й основоположною складовою роботи та дозвілля. Нові засоби поширення і використання знань спричинили істотний прогрес в усіх напрямах науки, у тому числі соціально-гуманітарному.
Сучасні інформаційно-комунікаційні технології значно полегшують роботу нау­ков­ців, водночас вимагають від них належного володіння ком’ютерною технікою, а також неабиякої обізнаності з новими способами та формами поширення, представлення й використання інформації. Більше того, поява інноваційних інформаційних технологій ставить нас в умови постійного виклику, на який ми повинні вчасно відповідати, щоби вільно орієнтуватись у світовому інформаційному просторі. При цьому важливо вміти не лише знаходити потрібну інформацію, а й презентувати власний доробок, оскільки відхід від «паперової науки» цілком закономірно змінив критерії оцінки роботи наукових працівників та установ. Тепер найпомітнішою ознакою ефективної роботи вчених є їхня присутність в Інтернет-просторі.
Зважаючи на ці загальносвітові тенденції, Інститут славістики ЛНУ ім. Івана Франка як науково-організаційний осередок львівських славістів одним із найголовніших пріоритетів своєї діяльності визначив створення на основі порталу Університету окремого електронного сегменту, який би цілісно представляв сучасне львівське славістичне середовище.
У поточному році співробітники Інституту спрямували значні зусилля на реалізацію цього проекту, спроектувавши і, зрештою, представивши для Інтернет-користування два веб-ресурси: сайт Інституту славістики та сайт наукового збірника «Проблеми слов’янознавства», які створюють інформаційний образ Інституту славістики й водночас позиціонують Львівський університет як провідний осередок славістичних досліджень. На сьогодні завершено роботу над базовими структурами й інформаційним наповненням цих сайтів, які, власне, проходять апробацію.
Веб-сайт Інституту славістики складається з шести інформаційних складових: перша рубрика висвітлює основні етапи становлення та розвитку Інституту, наводить біобібліографічні відомості про його працівників, розкриває «Положення про Інститут славістики», в якому описані організаційно-правові підстави його функціонування.
Друга рубрика висвітлює основні напрями наукової діяльності інституту, зокрема, наводить інформацію про розробку науково-дослідних проектів, коротко розкриває його зовнішні зв’язки. Принагідно зауважимо, що Інститут славістики веде дослідницьку, науково-організаційну та видавничу роботу в різних ділянках славістики – мовознавства, літературознавства, мистецтвознавства, історії, всіляко стимулюючи при цьому міждисциплінарні студії. У виконанні науково-дослідних тем Інституту задіяно понад 30 науковців гуманітарних факультетів Університету. Серед пріоритетних проектів Інституту – створення серії праць, присвячених міжслов’янським й українсько-слов’янським відносинам, та видання енциклопедичного довідника «Львівське славістичне середовище ХІХ–початку ХХІ ст.». Додамо, що Інститут славістики та слов’янознавчі кафедри Університету підтримують тісні контакти як з українськими, так і зі зарубіжними вченими-славістами, організовують спільно наукові форуми, здійснюю літературні переклади та реалізовують дослідницькі проекти тощо.
Третій інформаційний блок сайту доповнює попередній, зокрема в аспекті науково-організаційної діяльності Інституту. Він містить детальну інформацію про два його структурні підрозділи: Кабінет славістики та Центр сорабістики.
Організаційною опорою Інституту славістики є Кабінет славістики, працівники якого забезпечують видання наукових і навчально-методичних праць львівських славістів, наукового збірника «Проблеми слов’янознавства», а також проведення міжнародних славістичних колоквіумів і низки інших заходів.
Центр сорабістики – неформальне, єдине в Україні об’єд­нан­ня славістів, передусім філологів ЛНУ ім. Івана Франка, які досліджують питання, пов’язані з духовним життям Сербської Лужиці, зв’язками її культури з культурою інших народів, з лужицькими мовами, історією, літературою тощо.
Для зручності Інтернет-користувачів два найголовніші напрями науково-організаційної діяльності Інституту – видання наукового збірника «Проблеми слов’янознавства» й організація міжнародних славістичних колоквіумів відображені в окремих рубриках сайту.
Рубрика «Проблеми слов’яно­знав­ства» містить три підрубрики: перша з них переадресовує відвідувачів на офіційний веб-сайт збірника, дві інші є репозитарієм оцифрованих видань: тематичних покажчиків, опублікованих у «Проблемах слов’янознавства» матеріалів та 49-ти випусків збірника (вип. 1–49).
Роботу, пов’язану з оцифруванням усіх випусків «Проблем сло­в’я­но­знав­ства», здійснювали працівники Інституту майже півтора року. Реалізуючи цей проект, Інститут славістики підтримав так звану Будапештську ініціативу відкритого доступу (ВОАІ). Відтак, Інтернет-користувачі можуть без будь-яких обмежень читати, завантажувати та копіювати статті й інші матеріали збірника. Зроблено це передусім з метою популяризації здобутків львівських славістів.
Найрозлогішою є рубрика «Міжнародний славістичний колоквіум», яка повинна не лише інформувати наукову громадськість про роботу цього наукового форуму, а й удосконалювати його організацію. Рубрика містить: коротку історичну довідку про колоквіум, інформаційний лист і бланки заявок на участь у цьому заході, склад оргкомітету, інформацію про співорганізаторів, календар іа регламент пленарних і секційних засідань, звіти про роботу, список учасників, архів програм та фотогалерею. На особливу увагу заслуговують три підрубрики: 1) звіти про роботу, 2) перелік учасників, 3) програми. Перші дві реалізують на практиці ініціативу оргкомітету відобразити реальну роботу форуму і, що найголовніше, зробити цю інформацію загальнодоступною. Підрубрика «Програми» охоплює оцифровані програми всіх двадцяти чотирьох колоквіумів, які, без сумніву, будуть цікаві науковцям, позаяк до них входить інформація про наукові інте­ре­си чималої когорти сучасних вітчизняних та іноземних славістів.
Остання рубрика сайту – «Контакти» – містить поштову й електронні адреси, номер телефону та графік роботи Інституту.
Окремим електронним ресурсом Інституту славістики є офіційний веб-сайт наукового збірники «Проблеми слов’янознавства». Розроблений відповідно до міжнародних вимог представлення наукових публікацій, він складається з чотирьох структурних блоків, які містять загальну інформацію про видання і редакційну політику, вимоги до статей та умови публікації, архів електронних версій збірника (вип. 50–64), а також контакти редакції. Таким чином, інформаційне наповнення веб-ресурсу дає підстави позиціонувати збірник у глобальному інформаційному просторі як високопрофесійне видання, що може претендувати на індексацію міжнародних баз даних.
Справою найближчого майбутнього є розробка та відкриття англомовних версій обох веб-ресурсів. Львівські славісти відчувають потребу в електронному нау­ковому часописі, який би доповнював збірник «Проблеми слов’янознавства», публікуючи на своїх сторінках не лише наукові дослідження, а й матеріали науково-публіцистичного характеру, переклади, розширену наукову хроніку тощо. З метою обговорення концепції майбутнього видання Інститут славістики вупродовж цього року провів декілька робочих нарад за участю колег із трьох славістичних кафедр Університету: слов’янської філології, польської філології та історії Центральної та Східної Європи. Учасники нарад дійшли консенсусу в тому, що проектоване видання повинно мати власний веб-ресурс, бути орієнтованим на статейну модель поширення інформації.

Ігор Шпик, Олег Файда