Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Десяті наукові читання імені академіка Євгена Лазаренка

Учасники 10наук читань8–11 вересня 2016 р. відбулися ювілейні десяті наукові читання імені академіка Євгена Лазаренка, що започатковані 1997 року з ініціативи його учнів кафедри мінералогії Львівського університету імені Івана Франка (Євген Лазаренко її очолював упродовж 25 років) та Українського мінералогічного товариства (ним засноване 1970 р.). Цьогорічні читання організовав Львівський національний університет імені Івана Франка у співпраці з Інститутом геології і геохімії горючих копалин НАН України, Українським мінералогічним товариством та Науковим товариством імені Шевченка.
Невипадково вчетверте Лазаренківські читання проведено на базі спортивно-оздоровчого табору «Карпати» Львівського університету (с. Карпати Мукачівського району Закарпатської області). Адже, цей табір було відкрито з ініціативи і активної участі Євгена Лазаренка в часи його керівництва Львівським державним університетом 1951–1963 рр.
Для участі в читаннях було заявлено 24 усні і 26 стендових доповідей. Участь у засіданнях взяли 35 учасників, серед яких – 10 докторів і 9 кандидатів наук, зі Львівського, Київського, Рівненського національних університетів, Коледжу геологорозвідувальних технологій (Київ); інститутів НАН України – Геології і геохімії горючих копалин (Львів), Геологічних наук (Київ), Геохімії, мінералогії та рудоутворення імені М. П. Семененка (Київ), Прикладної фізики (Суми), а також Московського державного університету ім. М. В. Ломоносова, Західно-Якутського наукового центру АН РC(Я) та Інституту геології і мінералогії ім. В. С. Соболєва Сибірського відділення РАН, Варшавського університету (Польща) і геологічного інституту Норвегії.
Десяті читання мали на меті проаналізувати стан реалізації задумів Євгена Лазаренка щодо створення монографічного зведення з мінералогії України, мінералогічного словника-довідника Карпато-Балканської гірської системи та новітні дані з мінералогічних досліджень. Їх відкрив вступним словом голова Оргкомітету, декан геологічного факультету професор Микола Павлунь.
В доповіді Ореста Матковського (спів­ав­тор Є. Сливко) відзначено часткову реалізацію цих задумів, а саме: в підготовці та виданні книги «Минералы Украины. Краткий справочник» (1990), в низці узагальнюючих публікацій під час тривалої роботи над підготовкою «Мінералогічної енциклопедії» (МЕУ, 2006–2015), видань п’яти книг із серії «Мінерали Українських Карпат» (1990, 1995, 2003, 2011, 2014) та праці «Minerals of the Carpathians» (2002).
До початку роботи читань опубліковано матеріали у вигляді окремого збірника «Десяті наукові читання імені академіка Євгена Лазаренка» (відп. ред. О. Матковський Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2016. 116 с.). У ньому містяться 48 доповідей, в яких висвітлено питання стану реалізації задуманих і розпочатих Є. Лазаренком наукових праць з мінералогії України та Карпато-Балканської гірської системи. Наведено новітні матеріали з теоретичної, генетичної, регіональної, експериментальної та космічної мінералогії. Схарактеризовано різноманітні аспекти мінералогії, геохімії та флюїдного режиму процесів формування родовищ металевої й неметалевої сировини (алмаз, золото, мідь, залізо, титан, рідкісні й рідкісноземельні метали, калійні солі, вуглеводні та ін.).
В останній день наукових читань під керівництвом завідувача кафедри мінералогії Л. Скакуна проведено геологічну екскурсію на вулканічні структури долини р. Виз­ни­ця в Закарпатті.

Орест Матковський,
Іванна Мисяк