Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Центральна Європа впродовж історії: від багатонаціональних монархій до Вишеградської співпраці

У рамках програми «Вишеградські гранти для університетів країн «Східного партнерства» за фінансової підтримки Міжнародного Вишеградського Фонду в Університеті розпочалось навчання за магістерською програмою з історії спеціалізації «Центральна Європа впродовж історії: від багатонаціональних монархій до Вишеградської співпраці».
Близько 20 студентів-істориків, які обрали цю магістерську програму, матимуть можливість безпосередньо в Університеті слухати лекції найкращих учених із Польщі, Словаччини, Угорщини та Чеської Республіки, відвідувати їхні семінари та готувати під їхнім керівництвом свої наукові роботи.
Під час урочистої презентації нової магі­стерської програми, що відбулась 6 вересня 2016 року, зі вступним словом звернулася до учасників заходу проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Марія Зубрицька. Проректор відзначила академічний підхід, відповідальність і скрупульозність розробників нової навчальної програми, які доклали чимало зусиль для того, аби вона переросла в перспективний проект як для студентів, так і для викладачів.
Марія Олексіївна висловила сподівання, що згадана магістерська програма відкриє нові інтелектуальні можливості молодим людям, які прагнуть глибоко вивчати історію, а також дозволить студентам претендувати й на індивідуальні стипендії Міжнародного Вишеградського Фонду.
Розповідаючи про перспективи магістерської програми спеціалізації «Центральна Європа в історії: від багатонаціональних монархій до Вишеградської співпраці», декан історичного факультету, професор Роман Шуст зазначив, що це одна з п’яти дослідницьки орієнтованих програм спеціалізації, які пропонує Львівський національний університет імені Івана Франка.
«Ця програма надає студентам можливість не лише поглибити свої знання в галузі нової історії країн «Вишеградської четвірки», а й закріпити вміння, сформовані програмами фундаментальної і практичної підготовки, через проведення самостійного дослідження, а відтак і магістерської роботи», – пояснив Роман Мар’янович.
Координатор програми, доцент кафедри історії Центральної та Східної Європи Роман Сирота зосередив увагу присутніх на передумовах створення програми, на її концепції та структурі, а також представив викладацький склад і запрошених іноземних лекторів, які читатимуть студентам спеціально розроблені навчальні курси в рамках спеціалізації «Центральна Європа впродовж історії: від багатонаціональних монархій до Вишеградської співпраці».
«Упродовж понад 350-ти років свого існування Львівський університет зберігав культурні й наукові традиції, відігравав важливу роль у культурному житті не лише українців, а й інших народів, – зазначив у коментарі координатор програми, доцент кафедри історії Центральної та Східної Європи Роман Сирота. – Сьогодні центрально- і східноєвропейські студії об’єднують колектив із понад 20 провідних учених нашого Університету, які представляють кілька кафедр історичного факультету, серед яких зокрема кафедра історії Центральної та Східної Європи, що є такого роду єдиною в Україні».
За словами координатора програми, до участі в гостьовому лекторії зголосились іноземні науковці: доктор Адам Свйонтек (Ягеллонський університет, Республіка Польща), доктор Балінт Варга (Угорська академія наук, Угорщина), професор Лукаш Томаш Срока (Педагогічний університет в Кракові, Республіка Польща), доктор Марек Пржигода (Карловий університет, Чеська Республіка), доктор Радек Ліповскі (Остравський університет, Чеська Республіка), професор Ян Яцек Бруський (Ягеллонський університет, Республіка Польща), доцент Любіца Гарбульова (Пряшівський університет, Словаччина), доктор Вікторія Куделя-Свйонтек (Національний науковий центр, Республіка Польща), доктор Барбара Банк (Комітет національної пам’яті, Угорщина) доктор Мірослав Міхела (Карловий університет, Чеська Республіка).
Додамо, що згадана магістерська програма складається з двох груп модулів – навчальних і дослідного. Навчальні модулі охоплюють перші два семестри й присвячені вивченню ключових проблем модерної Центральної Європи з особливим акцентом на пам’яттєвих студіях. Курси навчальних модулів є обов’язковими дисциплінами магістерської програми і завершуються письмовими іспитами.
Дослідний модуль триває чотири семестри. Упродовж цього часу студенти матимуть можливість здійснювати власні дослідні проекти в галузі модерної центральноєвропейської історії, розробляти відповідну методологію та формулювати теоретичні засади. Дослідний модуль також включає магістерський семінар у перших трьох семестрах та індивідуальні консультації в останньому з метою максимального сприяння студентам у підготовці їхніх наукових робіт. Магістерський семінар міститиме принаймні один воркшоп у кожному семестрі, під час якого студенти мають представити свої напрацювання.
Нагадаємо, що 26 січня 2016 року Міжнародний Вишеградський Фонд ухвалив рішення про підтримку відкриття в рамках магістерської програми з історії у Львівському національному університеті імені Івана Франка спеціалізації «Центральна Європа впродовж історії: від багатонаціональних монархій до Вишеградської співпраці».

Тетяна Шемберко
Фото Олега Вівчарика