Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Міжнародна конференція з диференціальних рівнянь

Близько 100 науковців з України, Естонії, Туреччини, Австрії, Азербайджану, Польщі, Казахстану, Білорусі, Німеччини, Алжиру, Чилі та Ірану взяли участь у Міжнародній науковій конференції з диференціальних рівнянь, що тривала упродовж 20-24 вересня 2016 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка й була присвячена 110-й річниці від дня народження видатного українського науковця, математика, академіка АН Української РСР Ярослава Лопатинського.
Під час відкриття конференції, яке відбулося 20 вересня 2016 року в Актовій залі Університету, професор, завідувач кафедри диференціальних рівнянь механіко-математичного факультету, Заслужений професор Львівського університету Микола Іванчов привітав учасників заходу й розповів присутнім про непересічну особистість – Ярослава Лопатинського.
За словами Миколи Івановича, ім’я Ярослава Лопатинського пов’язане із вивченням загальних еліптичних систем рівнянь у частинах похідних, а також із розробкою для цих систем методів теорії потенціалу.
Микола Іванчов також відзначив широке коло наукових інтересів Ярослава Лопатинського. «Ярослав Борисович став засновником теорії загальних граничних задач для лінійних еліптичних систем, умова для яких відома нині в літературі як «умова Лопатинського». Йому належать вагомі результати наукових досліджень із розв’язання мішаних задач для загальних систем диференціальних рівнянь гіперболічного типу, застосування методів Морса до варіаційних еліптичних задач, а також із низки інших напрямків», – розповів учасникам конференції Микола Іванчов й у продовження розмови розпочав виступ на тему «Зворотні задачі для параболічних рівнянь у 2D областях». Упродовж чотирьох днів учасники конференції обговорюватимуть актуальні питання, пов’язані з диференціальними рівняннями. Зокрема, у сфері наукових зацікавлень учасників – функціонал Гріна для системи звичайних лінійних диференціальних рівнянь із загальною нелокальною умовою; біфуркація циклів параболічних системи з невеликою дифузією; майже періодичні рішення еволюційних рівнянь із залежними від стану імпульсами тощо.

Ірина Онисько.
Фото Олега Вівчарика