Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Вшанування пам’яті Михайла Грушевського

2016-09-29-grushevskyi-25Студенти та викладачі Львівського національного університету імені Івана Франка взяли участь в урочистостях з нагоди 150-річчя від дня народження Великого Українця, непересічного державотворця, яскравого політика і громадського діяча, всесвітньо відомого науковця Михайла Грушевського.
29 вересня 2016 року відбулося урочисте покладання квітів до пам’ятника Михайлові Грушевському та пам’ятне віче за участі духовенства, очільників міста й області, громадськості Львова.
«За Біблією в усі часи провидіння Боже народжувало в Україні будителів українського народу. Серед них почесне місце займає Михайло Сергійович Грушевський, перший Президент Української Народної Республіки, славний український історик і видатний політик, – зазначив у вступному слові Митрополит Львівський і Сокальський Димитрій. – Він був першим, хто кинув виклик не тільки тій системі цінностей, яка сповідувалися в тодішній Російській імперії, а й усій концепції її історії». 
Митрополит Димитрій також зазначив, що сьогодні Михайло Грушевський особливо актуальний у своїх поглядах. «Він закликав нас будувати Україну, одночасно створюючи міцне підґрунтя для її утвердження на століття вперед. Тож виконуймо волю Великого Українця!» – закликав учасників віча Митрополит.
На неоціненному внеску Михайла Грушевського у розвиток України наголосив голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка. «Сьогодні ми вшановуємо пам’ять людини, яка заклала в нації основи розуміння того, хто ми, звідки наше коріння і ким ми будемо. Людини, яка увійшла в історію новітньої України не тільки як перший Президент відновленої у ХХ столітті Української держави. Довго українська нація чекала на людину, яка зуміє зібрати всі артефакти й історичні дослідження і подарувати їй «Історію України-Руси», аби довести, що на цих землях українці – з діда-прадіда, від самого сотворення і до сьогодні», – переконливо зауважив Олег Синютка.
Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин відзначив виняткову роль Михайла Грушевського як теоретика і практика в українській історії: «Сьогодні ми вшановуємо пам’ять людини, яка зробила для історії України, мабуть, більше, ніж хтось інший. Людини, яка всупереч панівній тоді на теренах Російської імперії концепції, задекларувала чітку історичну лінію. Він зумів не тільки проаналізувати історію України, а й сам її творити».
Вчитися на помилках і добре засвоювати уроки історії України закликав присутніх міський голова Львова Андрій Садовий. «Нам потрібно краще зрозуміти історію нашої країни, особливо історію ХХ століття, яке було надзвичайно складним для нашої держави. Ми не можемо передбачити завтрашній день, утім, враховуючи помилки минулого, матимемо більше часу сьогодні, аби працювати для єдності України. Ми повинні робити висновки з нашої історії і рухатись тільки вперед – до перемоги!» – зазначив Андрій Садовий.
Завідувач кафедри новітньої історії України імені Михайла Грушевського, професор Львівського університету Олексій Сухий у доповіді про Михайла Грушевського наголосив, що діяльність Михайла Сергійовича стала новітнім явищем у національній історії Української держави. А особливий період в житті історика пов’язаний саме із Галичиною, Львовом і Львівським університетом.
«Перебуваючи у Львові, Михайло Грушевський входив до українських політичних середовищ, часто спілкувався з Іваном Франком, був членом Української національно-демократичної партії, працював на посаді професора кафедри української історії. Зокрема, 1894 року відбувся інавгураційний виступ Михайла Сергійовича у Львівському університеті. На лекцію молодого науковця зібралися студенти, професори, відомі особистості. Тема була пов’язана з історією стародавньої Русі. Тоді Михайло Грушевський проголосив «народ-націю», наголосивши на ідеї тяглості та неперервності української історії», – йшлося у виступі Олексія Сухого.
«Обстоювання українських національних перспектив, нашої мови, культури та історії – ось ті положення, які реалізовував Михайло Грушевський у Львові, зокрема, у Науковому товаристві імені Шевченка та Львівському університеті. Крім того, робота Михайла Грушевського в цьому виші супроводжувалася творенням власної історичної школи, в яку вливалися нові молоді люди», – сказав Олексій Сухий.
Резюмуючи, професор зазначив: «Розуміння Михайлом Грушевським українського історичного процесу стало основою для інтелектуального перетворення відомостей про давнє минуле в проекти українського майбутнього. Демократизм і національну солідарність він бачив як найвищі цінності, принципи побудови і розвитку нашої Української держави».

Ірина Онисько
Фото Олега Вівчарика