Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Європейська стабільність і безпека очима молоді

2016-10-30-forum-03-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%bf%d0%b5%d1%87%d0%bd%d0%b0-%d1%96-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b1%d1%96%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d0%b0-%d1%94%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b0На факультеті міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка 28 жовтня 2016 року відбувся Всеукраїнський молодіжний форум «Безпечна і стабільна Європа: погляд молоді», який об’єднав студентів із різних куточків України та досвідчених експертів у галузі безпекового середовища.
Роботу форуму організували Центр міжнародної безпеки та партнерства, що працює на базі факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. Івана Франка, за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні (м. Київ) та Міністерства закордонних справ України. 
Організатори форуму мають на меті створити дискусійний майданчик, у рамках якого молодь із різних регіонів України отримає можливість для вільного, відвертого та конструктивного обміну думками з найширшого кола питань безпеки на євроатлантичному просторі.
Під час офіційного відкриття форуму декан факультету міжнародних відносин, директор Центру міжнародної безпеки та партнерства, Надзвичайний і Повноважний Посол України Маркіян Мальсьский закцентував увагу на важливості проведення цього заходу в час, коли Європа постала перед найбільшою загрозою своєї безпеки від часів завершення «холодної війни».
Саме молодь, за словами Маркіяна Зіновійовича, має стати основним рушієм змін і створити концептуальну модель світу, в якому нам жити в майбутньому – безпечного світу. «Сьогоднішнє наше наукове зібрання спрямоване не на те, щоб обговорити конкретні питання, проблеми чи механізми безпеки. Ми тут для того, щоб сформувати для молодих науковців експертне середовище, а для усього суспільства випрацювати так звану концептуальну інтелектуальну модель сучасного світу й у цій моделі висвітлити ключові проблеми, пов’язані з безпекою», – зазначив Маркіян Мальський.
Під час роботи форуму молоді науковці обговорили найбільш гострі проблеми безпеки в сучасній Європі, висловили своє бачення ролі України в міжнародно-політичних процесах і запропонували власний погляд на творення безпечної Європи.
Учасники форуму представили власний погляд на питання – чим є безпека у сучасному суперечливому й неоднозначному світі. Окрім традиційних підходів до розуміння безпеки у військових і політичних термінах, молоді люди зробили особливий наголос на необхідності створення безпекового середовища на рівні окремої особистості, формування сприйняття власної відповідальності за розвиток суспільства.
«Безпека держави загалом залежить від безпеки та можливостей для саморозвитку кожного конкретного громадянина, а відтак кожен окремий громадянин має розуміти власну персональну відповідальність за долю суспільства», – переконані учасники форуму.
Науковці також активно обговорювали питання енергетичної незалежності держав і суспільств, інформаційної безпеки та агресивних пропагандистських впливів.
Серед гостей-експертів, які взяли участь у форумі, – директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Наталя Немилівська, директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії України при Міністерстві закордонних справ України Григорій Перепелиця, заступник директора Департаменту Європейського Союзу Міністерства закордонних справ України Володимир Бачинський, радник програм співробітництва і допомоги Департаменту міжнародних відносин і операцій Міністерства національної оборони Литовської Республіки Андріус Вайвада.
Організатори сподіваються, що форум стане майданчиком, з якого почне формуватися нова генерація українських еліт, які в перспективі займуть провідні державні посади і від рішень яких буде залежати доля нашої країни. Зокрема, професор Григорій Перепелиця підкреслив, що наша молодь – це ресурс, який володіє елементом стратегічного мислення і візьме на себе відповідальність за майбутнє.

Ігор Іжнін, заступник декана факультету міжнародних відносин
Фото Олега Вівчарика