Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Діалог Ректора з лідерами студентських організацій

2016-11-10-dialogue-07Ректор Львівського національного університету імені Івана Франка, професор Володимир Мельник 10 листопада 2016 року зустрівся з лідерами студентських організацій.
Під час діалогу зі студентською молоддю йшлося про актуальні проблеми, що стосуються забезпечення якості навчального процесу, покращання умов проживання в гуртожитках, надання якісних послуг в університетських буфетах та їдальнях, підтримки студентських ініціатив.
Звертаючись до студентів, Ректор наголосив на потребі вдосконалення якості освітніх послуг і створенні позитивного морально-психологічного клімату, де студенти і викладачі працюватимуть на засадах паритетності та взаємоповаги, де і студент, і викладач може повною мірою зреалізувати свій потенціал.
«Я би хотів, щоби ви, як колеги, які користуються довірою студентства, не лише відчували ритм життя студентської спільноти, а й спільно з адміністрацією Університету робили так, щоби, говорячи термінологією екзистенціалізму, «студент не був загублений». Студенти найчутливіше сприймають і гостро реагують на несправедливості нашого часу, помноженого на динаміку змін, що відбуваються в політичному, соціально-економічному, культурному житті і Європи, й України. І дуже часто студент у період свого формування й становлення як особистості ставить перед собою певні цілі, але він не має можливостей для їх реалізації і що більше – не бачить до себе ні уваги, ні поваги. Я вважаю, що таким студентам просто необхідна ваша підтримка і допомога. Я би хотів, щоби ми активно співпрацювали і без зайвих формальностей вирішували питання на користь студента», – сказав Ректор, представивши свою точку зору щодо необхідності створення в академічному середовищі атмосфери довіри та взаємодопомоги.
«А відтак, ми з вами маємо докласти всіх зусиль, щоби наш діалог тривав постійно, аби не декларативно, а дієво підходити до вирішення проблем», – додав Володимир Мельник.
Ректор відзначив, що впродовж двох останніх років адміністрація Університету значну увагу приділяла доведенню нормативно-правової бази у відповідність до Закону України «Про вищу освіту».
«Ми вже два роки послідовно працюємо над упорядкуванням положень, зокрема й таких життєво важливих для нас, як «Положення про організацію освітнього процесу» та «Положення про порядок забезпечення вільного вибору студентами навчальних дисциплін», – пояснив він.
Ректор поінформував студентський актив і про результати роботи щодо покращання умов проживання в гуртожитках, зокрема проведення ремонтних робіт, заміну вікон у гуртожитку №2, а також ознайомив із планами подальшого вдосконалення якості проживання студентів.
Розповідаючи про фінансовий стан Університету, Ректор пояснив, який механізм використовується для розподілу коштів, проаналізував співвідношення доходів і видатків, ознайомив із заходами з енергозбереження та економії коштів.
Студенти охоче взяли участь в обговоренні проблемних питань і звернулись до Ректора з низкою пропозицій.
Професор Володимир Мельник радо підтримав ініціативи студентської молоді і запевнив у своїй готовності до відвертого діалогу, покликаного вдосконалювати університетське життя.

Тетяна Шемберко
Фото Олега Вівчарика