Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Фізкультурно-спортивне життя Університету

Традиційно фізкультурно-спортивні заняття студенти сприймають як ще одну сходинку пізнавального і цікавого навчального процесу, що надає наснаги та гармонії фізичного розвитку. Завжди перед студентами-першокурсниками постає питання вибору – яку саме спортивну секцію обрати, як дізнатися про тренерів та спортивні досягнення, якими славиться на міжнародному рівні Спортивний клуб ЛНУ ім. Івана Франка.

Пропонуємо увазі читачів невеличкий огляд спортивних секцій та фізкультурно-спортивних заходів, які забезпечують викладачі кафедри фізичного виховання та спорту.

Студенти Університету в рамках занять із фізичного виховання мають змогу обрати одну з багатьох спортивних секцій:

• фітнес-аеробіку (шейпінг, ритмічну гімнастику);
• циклічні види спорту (легку атлетику, спортивне орієнтування);
• плавання;
• силові види спорту (атлетизм, гирьовий спорт, пауерліф­тинг, армспорт);
• єдиноборства (бокс, дзюдо, самбо, греко-римську боротьбу, карате-до, фехтування);
• ігрові види спорту (баскетбол, волейбол, футбол, футзал (міні-футбол), гандбол, настільний теніс, бадмінтон);
• туризм;
• оздоровче плавання та йогу (для студентів спеціальних медичних груп).

Для фізичної підготовки студентів і працівників у нав­чально-спортивному комплек­сі діє басейн, який студенти відвідують в рамках занять з фізичного виховання. У вільний час працівники та студенти можуть відвідувати басейн на платній основі або отримати безкоштовні абонементи на відвідування басейну у профспілці. Упродовж року Спортивний клуб реалізує абонементи в оздоров­чі групи з плавання та ігрових видів спорту.

Студентка Університету Наталія Букса – чем­піонка першості світу з шахів серед юніорів

Студентка Університету Наталія Букса – чем­піонка першості світу з шахів серед юніорів

Важливою формою організації фізичного виховання студентів є позанавчальні фізкультурно-спортивні заходи. Кафедра фізичного виховання і спорту щороку проводить комплексну студентську Універсіаду серед факультетів Університету з 24-х видів спорту. Підвищення спортивної май­стерності студентів Університету відбувається у 26 спортивних групах із 22 видів спорту, в яких займається близько 700 студентів.

Разом зі Студентським урядом та Профкомом студентів Спортивний клуб складає календар спортивно-масових заходів на факультетах і коледжах та сприяє їхньому проведенню («Кубок Ректора», змагання до днів факультетів, «Козацькі забави», «Богатирські ігри» та ін.).

Збірні Університету беруть участь у студентській Універсіаді Львівщини, де посідають призові місця як у командному, так і в особовому заліку. Найбільш успішно виступають команди Університету з шахів, бадмінтону, дзюдо, самбо, карате-до, пауерліфтингу, баскетболу, ручного м’яча, лижного спорту.

Фінальна частина Універсіади України з гандболу проходить у спорткомплексі Університету.

Фінальна частина Універсіади України з гандболу проходить у спорткомплексі Університету

Уже стало доброю традицією щорічно проводити Спартакіаду Університету, в якій беруть участь представники всіх факультетів та коледжів. Змагання відбуваються з 11 видів спорту: легкоатлетичного кросу, футзалу, баскетболу, бадмінтону, настільного тенісу, плавання, шахів, волейболу, футболу, туризму та легкої атлетики.

Ми пишаємося нашими студентами-спортсменами, які у різні роки досягли успіху на всеукраїнських та міжнародних змаганнях. Серед них:

Кириченко Василина (філософський факультет) – срібна призерка Чемпіонату Європи з дзюдо серед юніорів; переможець Чемпіонату Європи з дзюдо серед юніорів;

Василина Кириченко – дворазова чемпіонка Європи з дзюдо

Василина Кириченко – дворазова чемпіонка Європи з дзюдо

Крюков Юрій (факультет іноземних мов) – переможець Чемпіонату Європи серед молоді з карате кіокушинкай;
Колпаков Владислав (філософський факультет) – срібний призер Всесвітньої шахової олімпіади серед спортсменів із вадами зору;
Степюк Олег (економічний факультет) – бронзовий призер Універсіади України з вільної боротьби;
Гнатюк Олександр (механіко-математичний факультет) – срібний призер Молодіжного Чемпіонату України з легкої атлетики;
Ріпка Остап (філологічний факультет) – бронзовий призер Чемпіонату України серед студентів з пауерліфтингу;
Миськів Тарас (економічний факультет) – Чемпіон України з боротьби кураш;
Копильчак Анастасія (юридичний факультет) – переможець Чемпіонату України з карате;
Лебідь Арсен (факультет іноземних мов) – срібний призер Чемпіонату України з карате кіокушинкай;
Тимкович Оксана (факультет прикладної математики та інформатики) – переможець Чемпіонату України з карате кіокушинкай серед юніорів.

Докладнішу інформацію з питань фізкультурного життя можна знайти на сторінці кафедри фізичного виховання та спорту – http://students.lnu.edu.ua/sport/

Підготував Олександр Лавринович