Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Співай, танцюй, мандруй!..

Народний ансамбль пісні і танцю «Черемош» на XXIV Міжнародному фольклорному фестивалі у Пловдиві (Болгарія).

Життя студента Львівського університету насичене і багатогранне – в цьому одна із запорук його професійної успішності й особистісної реалізованості. І справа, зрозуміло, не лише в сумлінному навчанні чи участі в наукових дослідженнях своїх кафедр. Без упорядкованого і змістовного дозвілля мало яка наука дасться «без бука». Тож Університет подбав, аби кожен студент мав змогу повноцінно розкривати й розвивати свої творчі та мистецькі дарування – для цього до ваших послуг Центр культури та дозвілля. У його структурі сьогодні діє десять колективів – музичних, танцювальних, співочих ансамблів, частина з яких має світову славу, як, скажімо, Народний ансамбль пісні і танцю «Черемош».

Зі зрозумілих причин під час літніх канікул студентське мистецьке життя дещо завмирає, однак є художні колективи, для яких літо – насправді гаряча пора у всіх аспектах. Так, два колективи нещодавно повернулися із закордонних гастролей, тож ми хочемо розповісти про них докладніше.

Народний камерний оркестр підкорює Balkan Folk Fest

Щоліта, починаючи з 1995 року, у Болгарії, у знаменитому місті Варна, відбувається Міжнародний фестиваль «Balkan Folk Fest». У ньому беруть участь колективи з Польщі, Угорщини, Румунії, Сербії, Молдови, Грузії, Росії, Греції, Македонії, Словаччини, Чехії, Туреччини та багато інших країн світу. Доброчинні внески гостей фестивалю скеровують на підтримку фундації «Карин Дом», Центру роботи з дітьми з особливими потребами.

Цього року Народний камерний оркестр Львівського університету вкотре став лауреатом фестивалю. Святкове дійство відбувалося у Фестивальному і Конгресовому цент­рі Варни – місці проведення найважливіших подій науки, культури та мистецтва.

Народний камерний оркестр перед виступом на Balkan Folk Fest.

Народний камерний оркестр перед виступом на Balkan Folk Fest

Народний камерний оркестр у складі Василя Трущака, Наталі Кушик, Олега Каськуна, Богдани Ровенчак та Мирослава Павлюка виступав під керівництвом Заслуженого працівника культури України Романи Бурко і блискуче виконав п’ять композицій (танго «Por una cabeza» Карлоса Гарделя та «Сhau Paris» Астора П’яццоли, англійську народну пісню «Greensleeves», «Time is running out» британської рок-групи «Muse» та джазовий твір «Hit the road, Jack» Персі Мейфілда). Наш оркестр став своєрідною родзинкою фестивального дня, оскільки вигідно вирізнявся професійно підібраним репертуаром серед переважно фольк­лорних колективів-учасників.

Невтомний «Черемош»

Літо 2018 року для Народного ансамблю пісні і танцю «Черемош» було дуже цікавим і насиченим.

5-8 липня 2018 року у Львові відбувався ІІІ Міжнародний молодіжний фестиваль «Фольклорний передзвін», організатором і засновником якого є Громадська організація «Центр розвитку української культури та самоорганізації». Директор фестивалю Лілія Плахтій запросила «Черемош» стати гос­подарем цього заходу, на який зібралися молодіжні фольк­лорні колективи з Республіки Польща, Словацької Республіки та України (зі Львівської, Тернопільської, Донецької та Луганської областей).

Фестиваль завершився великим гала-концертом, що відбувся на сцені Львівської обласної філармонії. Його родзинкою став спільно виконаний танець «Прикарпатський» із концертної програми Народного ансамблю «Черемош», постановку якого здійснив балетмейстер ансамблю Юрій Різун.

Через три тижні піся фестивалю «Черемош» вирушив до Болгарії, де представляв Україну на XXIV Міжнародному фольклорному фестивалі у Пловдиві – найбільшому після Софії місті країни. Учасниками цього фестивалю, що тривав із 30 липня до 3 серпня, були професійні та студентські колективи з Македонії, Грузії, Франції, Мексики, Словенії, Чехії, Нідерландів, Болгарії та Індонезії.

Народний ансамбль пісні і танцю «Черемош» на XXIV Міжнародному фольклорному фестивалі у Пловдиві (Болгарія).

Народний ансамбль пісні і танцю «Черемош» на XXIV Міжнародному фольклорному фестивалі у Пловдиві (Болгарія)

Щодня черемошани мали цікаві екскурсії, концерти і творчі зустрічі. Та найцікавіше починалося ввечері, коли жителі й гості Пловдива збиралися у давньоримському амфітеат­рі, де на них чекав незабутній концерт під відкритим небом. Наші танці (особливо «Гопак») викликали шквал позитивних емоцій і бурхливих оплесків. «Черемош» зумів гідно представити Україну, Львів і, зрозуміло, свій Університет!

До речі, цієї осені Народний ансамбль пісні і танцю «Чере­мош» святкує 55-річчя від часу створення і запрошує всіх розділити цю радісну подію, побувавши на ювілейному концерті.

Мирослава Булатова