Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Подяка Президента Німеччини

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр після зустрічі зі студентами. Фото Олега Вівчарика

Інтенсивний обмін думками, вільне спілкування німецькою мовою, відвертий і щирий діалог – такі результати відвідин Львівського націо­нального університету імені Івана Франка Президента Федеративної Республіки Німеччини Франка-Вальтера Штайн­майєра. Зустріч Президента Німеччини та Ректора Львівсь­кого університету Володимира Мельника зі студентами і викладачами Університету відбулася ще у травні цього року, проте представники ФРН за кожної нагоди згадують її і висловлюють щире захоплення від спілкування з університетською молоддю.

Бажання Президента Німеччини відвідати Львівський університет було невипадковим, адже традиції викладання німецької мови, перекладу та співпраця з німецькомовними країнами тут одні з найдавніших в Україні, про що, зокрема, під час зустрічі з Президентом Німеччини наголошував Ректор Володимир Мельник. Зрештою, у цьому Франк-Вальтер Штайнмайєр мав змогу переконатися під час діалогу зі студентами-германістами. Розмова була цікавою, насиченою і продуктивною, адже темою для обговорення стали навчання студентів, їхні професійні плани і німецько-українська культурна співпраця. Тематика спілкування органічно впліталася в контекст цьогорічного відзначення українсько-німецького року мов, який оголошено в обох країнах.

Втім окрему увагу Франк-Вальтер Штайнмайєр і студенти Університету таки присвятили найбільш гострим темам – війні на Сході України, зростанню впливу націоналістичних і радикальних партій у Західній Європі та як бачать студенти політичне майбутнє нашої країни.

Згодом у листі до Ректора професора Володимира Мельника Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні Ернст Райхель відзначив, що обмін думками зі студентами Університету був для Президента Німеччини цінним поглядом на розуміння перспектив розвитку України з боку української молоді. Окрім того, представники Німеччини наголосили, що Університет може пишатися тим, що має щастя навчати таку обдаровану молодь. Окремої подяки від представників Президента ФРН удостоїлися викладачі Львівського університету, які, за словами німецьких дипломатів, забезпечують надзвичайно високий рівень володіння студентами Університету німецькою мовою.

Сам Франк-Вальтер Штайнмайєр іще під час зустрічі зазначив, що перебування у Львівському університеті для нього є великою честю, адже саме ЛНУ ім. Івана Франка є «одним із важливих місць позитивних змін у Східній Європі».

До речі, Львівський університет співпрацює із великою кількістю освітніх та наукових установ в усьому світі, маючи близько 160 офіційних угод із міжнародними партнерами. Надзвичайно плідною є наукова та освітня взаємодія і з німецькими університетами, про що, зокрема, свідчить активний розвиток співпраці Львівського університету з одним із провідних університетів ФРН та Європи – Вюрцбурзьким університетом Юліуса Максиміліана.

Олег Вівчарик