Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

У Львівському університеті тривають масштабні ремонтно-реставраційні роботи

Керівництво Університету регулярно інспектує процес ремонтно-реставраційних робіт

Керівництво Університету регулярно інспектує процес ремонтно-реставраційних робіт. Фото Олега Вівчарика

Зробити ремонт та реставрацію головного корпусу, а також навчальних корпусів факультету міжнародних відносин, економічного факультету та інших будівель – такі амбітні плани мають у Львівському національному університеті імені Івана Франка.

Так, зокрема, уже понад два місяці тривають гідроізоляцій­ні роботи, завданням яких є укріпити й убезпечити від руйнування фундамент головного корпусу Львівського університету. Наразі роботи розпочали зі сторони вулиць Університетської та Листопадового Чину, а також у внутрішніх двориках головного корпусу. У найближчих планах – охопити весь периметр історичної будівлі, яка є перлиною архітектурного ансамблю Львова.

Проректор з адміністративної та господарської роботи Львівського університету Василь Курляк запевнив, що укріп­лення фундаментів відбувається без особливих труднощів, проте є й значні перешкоди, які ускладнюють роботу ремонтних бригад.

«Коли ми дійшли до триметрової глибини, почали підходити води четвертинного водоносного горизонту, які доводиться періодично відпомповувати для того, аби зробити ремонт якісно», – зазначив Василь Курляк. За словами проректора, така ситуація ще раз доводить правильність висновків Геотехнічного інституту, зокрема, щодо неможливості спорудження підземного паркінгу поблизу головного корпусу Львівського університету – на території Парку імені Івана Франка.

Повністю гідроізоляційні роботи, за умови належного фінансування, мають намір завершити до початку 2019 року. Надалі в Університеті планують розпочати реставраційні роботи вікон, дверей і фасадів головного корпусу. У проекті передбачено також ремонт даху та внутрішніх двориків на­вчального корпусу.

Гідроізоляція фундаменту головного корпусу Львівського університету. Фото Олега Вівчарика

Нагадаємо, що ремонт па­м’ятки архітектури здійснюють у рамках державного інвестиційного проекту, який передбачає виділення понад 80 мільйонів гривень на реставрацію головного корпусу Львівського університету. Кошти на реалізацію проекту Університет отримуватиме впродовж 2018-2019 років.

До речі, повідомив проректор Василь Курляк, упродовж останнього місяця у навчальному корпусі факультету міжнародних відносин (вул. Січових Стрільців, 19) здійснено повну реконструкцію фасадів внутрішнього подвір’я і заміну бруківки.

Окрім того, тривають активні роботи у приміщенні навчального корпусу економічного факультету (проспект Свободи, 18). Зараз там упорядковують структурну кабельну мережу, встановлюють мережу Wi-Fi, ведуть ремонт навчальних приміщень і коридорів тощо. Важливим фактором повноцінного функціонування корпусу економічного факультету у новому навчальному році стане креативний простір для студентів – «Open Space», про створення якого вже давно клопотала університетська молодь. Усі необхідні ремонтні роботи у кабінеті, відведеному для студентського дозвілля й неформального на­вчання, фактично завершені.

Завершення облаштування «Вільного студентського простору» на економічному факультеті

Завершення облаштування «Вільного студентського простору» на економічному факультеті. Фото Олега Вівчарика

Зазначимо, що значні ремонтно-реставраційні роботи здійснено і в інших навчальних корпусах Львівського університету, зокрема: ремонт корпусів географічного (вул. П. Дорошенка, 41), геологічного та біологічного факультетів (вул. М. Грушевського, 4), факультету педагогічної освіти (вул. М. Туган-Барановського, 7), факультету журналістики (вул. Генерала Чупринки, 49), а також Наукової бібліотеки Львівського університету (вул. М. Драгоманова, 5). Із державного бюджету України у 2018 році на ці роботи виділено понад 12 мільйонів гривень.

Загалом у структурі Львівського національного університету імені Івана Франка є 28 навчальних корпусів, 20 з них – пам’ятки архітектури місцевого та національного значення. Отже, адміністрація Університету переконана, що ретельний догляд і реставрація будівель не тільки сприяють комфортному навчальному процесові студентів, а й виконують важливу історико-культурну місію – збереження найкращих взірців архітектурного ансамблю Львова.

Олег Вівчарик