Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Звенислава Мамчур, проректор з науково-педагогічної та виховної роботи

За роки Незалежності виросло нове покоління українців. І ми горді з того, що Львівський національний університет імені Івана Франка зробив значний внесок  як у творення нашої Держави, так і формування генерації української інтелігенції. Усвідомлюючи, що виховний процес є важливим аспектом діяльності Університету, на Вченій Раді затвердили Концепцію національного виховання студентської молоді. Ми намагаємося показати молодим людям максимально широкий спектр культурно-мистецького  життя Університету і Львова, сприяти розвитку естетичних смаків і уподобань, вихованню культури особистості, створювати умови для вільного вибору нею своєї світоглядної позиції.
Щорічно Університет привітно зустрічає першокурсників урочистою посвятою у студенти. У перші дні вересня порадники знайомлять студентів зі Статутом Університету, із Правилами внутрішнього розпорядку та Правилами проживання в гуртожитку. Працівники Наукової бібліотеки проводять практичні заняття для студентів щодо правил користування фондами бібліотеки. Сьогодні успішно працює інститут порадників. Вироблено систему засобів ефективної адаптації студентів-першокурсників, зокрема через організацію додаткових занять зі складних для них предметів. Розроблені програма відвідання Музею Івана Франка, цикл лекцій про життєвий і творчий шлях Івана Франка, історію Львівського університету.
В Університеті налагоджена тісна взаємодія зі Студентським самоврядуванням. Студентський уряд Університету співпрацює з колегією Всеукраїнської студентської ради при Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту, зі студентськими парламентами інших університетів України. Разом зі студентами систематично організовуємо та проводимо зустрічі з громадськими та культурними діячами України, борцями за українську державність, відомими політиками.
Комісія з профілактики правопорушень і пропаганди здорового способу життя активно протидіє поширенню асоціальних явищ у студентському середовищі, постійно проводить семінари, лекції та бесіди. У березні провели загальноуніверситетський “Тиждень здоров’я”.
Дуже важливим є плекання та розвиток традицій нашої alma mater, що сприяє утвердженню поваги та гордості за рідний Університет у середовищі студентів і випускників. Університетська спільнота активно включилась у процес формування молодої особистості, культивуючи українську мову, історичні традиції, розвиваючи національну свідомість і гідність. Вчена Рада Університету неод­но­разово ставала на захист української мови як державної та демократичних досягнень України.
Університет упродовж року відзначає своє 350-річчя. Розроблено програму ювілейних заходів, серед яких – наукові міжнародні конференції, семінари, “круглі столи”, презентації нових видань, випуск Енциклопедії університету, відкриття нових виставок, оновлення експозицій у музеях, екскурсії в найдавнішу астрономічну обсерваторію Східної Європи, ботанічний сад, а також показ нових вистав. У газеті “Каменяр” відкрито рубрику “350-річчя Університету”; у січні випущено ювілейний номер газети, в якому висвітлено історію нашої alma mater.
Наш Університет – центр професійного, культурного та духовного розвитку, в якому є всі можливості для реалізації Людини як фахівця та творчої особистості. Бажаю, щоби завжди в Університеті панували прагнення до знань і дух національної ідеї, творчості та свободи!

Категорія: №7, жовтень 2011 р.