Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Теорія плюс практика дорівнює наука

21?23 жовтня 2010 року на кафедрі фізичного виховання та спорту відбулася ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція “Теоретико-методичні основи організації фізичного виховання молоді”. Проблеми, висвітлені на науковій конференції, стосувалися науково-методичних основ фізичного виховання та спорту в освітніх закладах України, формування здорового способу життя молоді, рекреації, реабілітації та оздоровчої фізичної культури. Це третій науковий захід, який щорічно збирає провідних науковців галузі фізичного виховання та спорту України.
На конференцію прибули делегати з 13 міст України, зокрема Львова, Києва, Дрогобича, Одеси, Харкова, Тернополя. Також на науковий форум запросили студентів, магістрантів та аспірантів нашого Університету.
Публікації на конференцію подали представники 22 вищих навчальних закладів із 13 областей України, а також науковці з Республіки Білорусь, а саме – з Гомельського державного університету ім. Ф. Скорини. Загалом – 142 автори, кількість наукових статей та тез – 73.
Пленарне засідання конференції відбулося в Дзеркальній залі Університету, де вступним словом конференцію відкрила завідувач кафедри, доцент Р. Сіренко. Від імені адміністрації учасників конференції привітав проректор з науково-педагогічної роботи, соціальних питань та розвитку М. Лозинський. Побажав творчих успіхів у науково-дослідній роботі, спортивних злетів та досягнень.

На пленарному засіданні виступили: Юрій Наконечний – начальник управління молоді, сім’ї та спорту Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради; Анатолій Босенко – кандидат біологічних наук, приват-професор, завідувач кафедри біології, екології і основ здоров’я Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського (Одеса); Юрій Новицький – доцент Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут”; Оксана Зеленюк – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри фізичного виховання Київського університету імені Бориса Грінченка; Степан Середа – головний лікар Львівського обласного фізкультурного диспансеру; Григорій Галайтатий – кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри фізвиховання Львівської державної фінансово-економічної академії. Доповідачі зосередилися на проблемах та перспективах фізичного виховання в умовах глобалізації, концептуальних питаннях формування культури та валеологічного виховання молоді.
Завершальним етапом конференції був круглий стіл, на якому підбито підсумки, обговорено реформування системи фізичного виховання, підвищення рівня теоретичних знань і самостійної роботи, а також актуальні та проблемні питання в галузі фізичної культури та спорту. Учасники круглого столу обмінялися досвідом роботи щодо реорганізації процесу фізичного виховання, організації секційних занять студентів, фізкультурно-оздоровчих гуртків для студентів та професорсько-викладацького складу, діяльності спортивного клубу. Окреслили коло завдань, на яких викладачі мають зосередити увагу під час організації навчального процесу з фізичного виховання. Насамперед – вивчити й проаналізувати ставлення студентів до навчальної дисципліни “Фізичне виховання”, підвищити мотивацію до занять фізичного виховання, модернізувавши освітню діяльність у контексті європейських вимог. Збільшити кількість годин на заняття фізичним вихованням, залучити до навчального процесу фахівців, медиків, педагогів, надати змогу студентам обрати напрям фізкультурної діяльності, залежно від стану матеріальної бази. Провадити наукове спостереження за діагностикою стану здоров’я студентів, а також хронічними захворюваннями. Споріднені кафедри різних ВНЗ України обмінялися досвідом стосовно реорганізації процесу фізичного виховання, згідно з вимогами Болонської системи, організації секційних занять студентів, фізкультурно-оздоровчих гуртків для студентів та професорсько-викладацького складу, а також організаційних питань спортивного клубу тощо. Ухвалено резолюцію щодо розв’язання концептуальних питань розвитку фізичної культури у вищих навчальних закладах.
За матеріалами конференції видано збірник статей і тез доповідей, за загальною редакцією Р. Сіренко.

Романа Сіренко,
завідувач кафедри фізичного виховання та спорту
Фото Олександра Лавриновича